Sreda 06.07.2011.
15:29
Beta

Jurišić: Nisam kriv, savest mi je čista

Ilija Jurišić: Hoću da skinem ljagu sa svog imena
 


Jurišić koji je optužen za učešće u ratnom zločinu, u slučaju poznatom kao Tuzlanska kolona, rekao je na početku ponovljenog suđenja u Beogradu da nije počinio krivično delo i da nema nijedan razlog da beži i da se skriva.


"Savest mi je potpuno mirna i obraz čist", rekao je Jurišić objašnjavajući sudskom veću razloge zbog kojih je iz BiH čiji je državljanin došao na suđenje u Beograd pred Odeljenje za ratne zločine Višeg suda.
 

Suđenje je ponovljeno pošto je u Aoktobru prošle godine Apelacioni sud u Beogradu ukinuo presudu kojom je Jurišić bio osuđen na 12 godina zatvora zbog učešća u ratnom zločinu u napadu na kolonu JNA 15. maja 1992. godine u Tuzli.

Odlukom Apelacionog suda, Jurišić se vratio u Tuzlu nakon što je pušten iz pritvora u Beogradu u kojem je proveo tri godine, posle hapšenja na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" 11. maja 2007. godine.
 

Jurišić je ponovio raniju odbranu da nije bio pripadnik bošnjačko-hrvatskih snaga u oružanom sukobu, kako se navodi u optužnici već dežurni starešina operativnog štaba

Javne bezbednosti u Tuzli.
 

"Nisam bio starešina i ni o čemu nisam mogao samostalno odlučivati", istakao je Jurišić na početku iznošenja svoje odbrane.

Prema optužnici, Jurišić je kao visoki starešina MUP-a BiH i dežurni Operativnog štaba Javne bezbednosti Tuzla, po naredbi nadređenog oficira, bošnjačko-hrvatskim jedinicama naredio napad na kolonu JNA koja se 15. maja 1992. mirno povlačila iz tog grada.
 

U napadu na vojnu kolonu ubijen je najmanje 51 vojnik, najmanje 50 je ranjeno, a uništena su vidno obeležena sanitetska vozila.

2024 © - Vesti online