Sreda 06.07.2011.
15:50
Beta

"Dijaspora stožer okupljanja naroda"

Premijer i ministri na otvaranju Skupštine dijaspore
 


Ministar dijaspore i vera Srđan Srećković je rekao da je dijaspora od 2000. godine investirala 550 miliona dolara u mala i srednja preduzeća, u kojima danas radi oko 25.000 ljudi, ali da je potencijal mnogo veći i da ima prostora za napredak.
 

"Po osnovu deviznih doznaka dijaspore, u zemlju je ušlo oko pet milijardi dolara, što je možda i odlučujuće doprinelo makroekonomskoj stabilnosti zemlje i očuvanju životnog standarda", rekao je on.
 

Srećković je naglasio da će se Srbija zalagati za prava srpskog naroda u zemljama u regionu, jer je cilj da srpski narod u regionu uživa isti stepen zaštite prava kao što ga imaju nacionalne zajednice u Srbiji.
 

Premijer Srbije Mirko Cvetković je rekao da snažno veruje da će Srbija do kraja godine dobiti status kandidata i datum početka pregovora.

Cvetković: Srbija da pomogne dijaspori
 


 

On je kazao da su delegati na skupštini ambasadori Srbije u svetu koji mogu mnogo da urade na promociji nacionalnog identiteta, i ekonomskih potencijala. 
 

"Sada želimo da osetite podršku Srbije, jer vi ste oduvek pomagali Srbiji", poručio je on.
 

Cvetković je delegate upoznao sa osnovnim elementima ekonomske politike koja, između ostalog, podrazumeva rast BDP-a od tri odsto ove godine.


 

Potpredsednik vlade Ivica Dačić je rekao da najmanje četiri miliona Srba u raseljanju čini most ka budućnosti svog naroda i zemlje i dodao da dijaspora doprinosi nastojanjima unapređenja svih segmenata ovog društva.
 

On je rekao da ljude iz dijaspore najviše interesuje državljanstvo i dokumetni, i pozvao ih da u Srbiji izvade nove pasoše jer će stari važiti do kraja ove godine.

2024 © - Vesti online