Sreda 06.07.2011.
12:32
Vestionline

Tadić: Srbija poštuje integritet BiH

Tadić je naglasio da podrška Srbije integritetu Bosne i Hercegovine nije samo deklarativna, jer naša zemlja tu podršku manifestuje i u političkoj praksi.

Podsećajući da su BiH i Srbija povezane i geografski, i kulturno i ekonomski i infrastrukturno, predsednik Srbije je ukazao da protekle godine predstavljaju možda i najteže trenutke u istoriji dve zemlje i da nerešena pitanja i dalje postoje.

"Ipak, želimo da zatvorimo ta pitanja na dobrobit svih građana i obe države", rekao je predsednik Srbije.

On je ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet svake države članice UN, a posebno onih u susedstvu.

On je još jednom istakao da je Srbija jedna od potpisnica i garant Dejtonskog sporazuma, ali da to ne tumači kao pravo na mešanje u unutrašnje stvari neke države.

"Srbija će prihvatiti sve konsekvence demokratskog dijaloga u BiH i svako rešenje koje postignu tri naroda i dva entiteta. Srbija se neće mešati u ta rešenja i Srbija neće preći crvenu liniju koja je određena međunarodnim pravom, Dejtonskim sporazumom i dobrosusedskim odnosima", naglasio je srpski predsednik.

Tadić je podsetio da Srbija ima specijalne i paralelne veze sa Republikom Srpskom i da isto to želi i sa Federacijom BiH.


Predsednik Srbije je i ovom prilikom istakao značaj osude svih koji su počinili ratne zločine.

"Srbija je davala i davaće doprinos privođenju pravdi svih onih za koje se sumnja da su počinili ratne zločine", naveo je Tadić i istakao da je važno i da sudovi i sudske insititucije obezbede pravedno i fer suđenje i pravednu kaznu.

Tadić je još jednom potvrdio rešenost Srbije da završi saradnju sa Haškim tribunalom.

Predsednik Srbije je podsetio da nije prvi put u Sarajevu i da je zapravo Sarajevo, svoj rodni grad, "posetio" u "prvoj sekundi svog života".

Radmanović: Svi da napredujemo ka EU


Predsednik Predsedništva BiH Nebojša Radmanović je rekao da je predsednik Tadić prijatelj BiH i da njegova današnja poseta kruna prethodnih kontakata. Radmanović je istakao da su Srbija i BiH važne za stabilnost zapadnog Balkana, ali i za stabilnost EU u celini.

On je naglasio da je važno da sve zemlje Balkana napreduju ka EU i naveo da je potrebno što pre načiniti krupne korake u tom pravcu.

"Neka ovo bude poziv Evropskoj uniji da podstakne preostale zemlje Balkana da ispune uslove i približe se Uniji", kazao je Radmanović.

On je rekao da je na sastanku bilo reči i o otvorenim pitanjima između dve zemlje kao što je pitanje granica i neka od pitanja koja su pokrenuta na prethodnom trilateralnom sastanku u Karađorđevu.

Založivši se za to da se otvorena pitanja rešavaju što pre, on je istovremeno najavio da će za desetak dana biti održan novi trilateralan sastanak u Hrvatskoj. Radmanović je podsetio da je Srbija najveći investitor u BiH i da obim robne razmene između dve države iznosi 2,5 miliona konvertibilnih maraka.

2024 © - Vesti online