Četvrtak 07.07.2011.
08:00
Sarajevo-x

Bioničke naočare vraćaju vid slepima

Bioničke naočare olakšaće kretanje slepim ljudima
 

Istraživači sa Oksforda razvijaju "pametne naočare" koje koriste sićušne kamere i džepna računala, koja upozoravaju osobe koje ih nose na predmete i ljude ispred njih.

Možete pročitati još:

 

1. Srbin tražio da mu odseku šaku i zamene je bioničkom

 

2. Bioničke noge za invalide

Ove naočare će slepim ljudima olakšati kretanje kroz tržne centre i prometna mesta kao što su stanice javnog prevoza, pa im čak omogućiti i da "pročitaju" brojeve na autobusima i bankomatima.

Ako testovi budu uspešni, lagane i jeftine naočare bi se na tržištu mogle naći već 2014. godine, a najviše koristi od ovog izuma imaće starije osobe čija je makularna degeneracija povezana sa starenjem.

Prethodni pokušaji da se stvori jedan ovakav uređaj rezultirali su velikim, tamnim naočarima s nezgrapnim kamerama i pozamašnim računarom.

Međutim, napredak u tehnologiji omogućio je stvaranje bioničkih naočara koje se izgledom gotovo ne razlikuju od standardnih naočala, a najvažnije od svega je što bi cenom trebale biti pristupačne većini.

Doktor Stiven Hiks, klinički nauronaučnik je završio temeljna istraživanja, a sada radi na prototipu naočara.

On predviđa transparentne naočare sa okvirom okovanim malim svetlećim diodama i kamerama veličine špenadle u spoljnom uglu okvira.

Kamere će primati informacije koje bi oči trebalo da vide i slaće ih na računar veličine mobilnog telefona, koji osoba nosi u džepu.

Računar će obraditi informacije i pojednostaviti ih.

Dodavanje slušalice u uvo može da dozvoli prenošenje složenijih informacija.

Onima koji su izgubili veliki procenat vida, ovo otkriće će pomoći da budu nezavisni dovoljno da mogu sami da idu u kupovinu ili se voze javnim prevozom.

Korist od bioničkih naočara imaće oni koji su u mogućnosti da razaznaju svetlo, tako da neće biti pogodne za one koji su potpuno slepi.

2024 © - Vesti online