Sreda 06.07.2011.
06:12
Danas

Širi se istraga protiv Artemija

Pored nekadašnjeg vladike Artemija, istraga je proširena i protiv Simeona Vilovskog, bivšeg igumana manastira Banjska, Predraga Subotičkog, vlasnika preduzeća “Rade Neimar“, i Jelene Šubarević i to zbog sumnje da su navedeni oštetili Srpsku pravoslavnu crkvu za 1,5 miliona dinara.

Novi problemi za bivšeg vladiku Artemija

Kako se navodi u zahtevu tužilaštva, sumnja se da su od 2007. do kraja januara 2010. - Artemije kao episkop eparhije raško-prizrenske, Vilovski kao Artemijev sekretar i kao ovlašćeni za zastupanje eparhije, Subotički kao vlasnik Eparhijskog centra “Rade Neimar“ i Šubarevićeva kao nadzorni organ - “prekoračenjem službenog položaja pribavili korist Subotičkom u iznosu od 1,5 miliona dinara“.
 

Prema navodima zahteva, to je učinjeno tako što je Milivoje Marković, blagajnik Eparhije raško-prizrenske u Gračanici, po nalozima Artemija ili Vilovskog, a bez saglasnosti nadležnih crkvenih organa sa računa Eparhije isplaćivao novac preduzeću “Rade Neimar“ na ime radova na rekonstrukcijama i adaptacijama manastira na području Eparhije.


Utrošak novca je “Rade Neimar“ pravdao kroz “privremene i okončane situacije“ koje je odobravala i potpisivala Šubarevićka, a da je pritom vrednost izvedenih radova bila manja od novca uplaćenog ili radovi nisu ni bili izvedeni, pa je Srpska pravoslavna crkva oštećena za 1,5 miliona dinara.


Artemiju, Vilovskom i Subotičkom se na teret stavlja da su izvršili produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja u saizvršilaštvu, a Jeleni Šubarević produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja u pomaganju.


Vilovskom se na teret stavlja da je u periodu od 13. maja 2004. do 20. januara 2006. na Kosovu i Metohiji u Srbiji prisvojio novac u iznosu većem od 1,5 miliona dinara, koji mu je kao igumanu manastira Banjska poveren, tako što su mu iz blagajne Eparhije isplaćena 3,65 miliona dinara.


Tužilaštvo je zatražilo proširenje istrage na osnovu krivične prijave Srpske pravoslavne crkve od 15. juna ove godine. Vilovski se nalazi u bekstvu u Grčkoj, a bivši vladika Artemije je raščinjen zbog ovog slučaja.

2024 © - Vesti online