Sreda 06.07.2011.
04:41
Vestionline

"Tilva Roš" pobednik Sofesta

Nagradu za režiju dobio je Oleg Novković, a za glumu Jasna Đuričić i Uliks Fehmiu -

Najbolji: Tilva Roš 

svo troje za "Beli, beli svet". Nagradu za scenario dobili su Miša Radivojević, Vladislava Vojnović i Svetozar Vlajković za film "Kako su me ukrali Nemci". Nagrada publike pripala je trilogiji "Miris kiše na Balkanu" Ljubiše Samardžića.

Svečanim proglašenjem i uručenjem nagrada večeras je u Centru za kulturu Sopot završen festival na kojem je od 1. jula u konkurenciji prikazano 13 domaćih filmova.

O nagradama je odlučio žiri čija je predsednica glumica Svetlana Bojković, a članovi direktor Kinoteke Radoslav Zelenović, reditelj Predrag Velinović, scenograf Aleksandar Denić i filmski kritičar iz Zagreba Nenad Polimac.

Nagrada za "Tilvu Roš" dodeljena je uz obrazloženje da je to "izvanredno upečatljivo prikazana mlada generacija uhvaćena u procep globalizma i provincijalizma, izražena najsavremenijim filmskim jezikom".

Novković je dobio statuetu Sofest za "suvereni rediteljski postupak koji pulsira energijom kakva se danas retko sreće u svetskoj kinematografiji".

Za scenario filma "Kako su me ukrali Nemci" žiri je ocenio da "Drugi svetski rat u Srbiji nikad nije prikazan iz ovako originalnog rakursa".

Fehmiu je nagrađen za najbolju mušku ulogu jer je "snažno dočarao lik koji u završnici poseduje nepatvoreni patos junaka grčke tragedije", a Đuričićeva za najbolju žensku ulogu jer "njena interpretacija žene koja je spremna na sve kako bi zaštitila one koje voli odiše surovom, nesvakidašnjom glumačkom snagom".

2024 © - Vesti online