Sreda 06.07.2011.
01:13
Beta

Tadić prvi put zvanično u rodnom gradu

Boris Tadić stiže u Sarajevo
 

Šef diplomatije BiH Sven Alkalaj, koji će po protokolu dočekati Tadića na sarajevskom aerodromu, ističe da je poseta predsednika Srbije "veoma značajna“ i da u Sarajevu očekuju "iskren i prijateljski“ razgovor.

U šturim zvaničnim najavama posete iz Beograda i Sarajeva, navodi se da će biti reči o bilateralnoj saradnji i podršci Srbije evrointegraciji BiH. Po rečima Alkalaja, na dnevnom redu razgovora u Sarajevu naći će se, pored ostalih, i pitanje utvrđivanja granične linije između dve zemlje, kao i pitanja iz oblasti pravosuđa.

Upravo pitanja koja se tiču pravosuđa i, u krajnjoj liniji, procesuiranja ratnih zločina - kao uslova za pomirenje i poverenje Beograda i Sarajeva - do sada su najočiglednije opterećivala odnose, a kontakte na najvišem nivou "držala dalje“ od "zvaničnog“ i "bilateralnog“, na marginama multilaterala, u kojima su tokom godina, sa strane BiH, članovi Predsedništva učestvovali pojedinačno ili zajedno.

Poseta Sarajevu, kako je pisala beogradska štampa, dogovorena je na jednom od multilateralnih sastanaka, 26. aprila u Karađorđevu, gde je Tadić ugostio članove Predsedništva - Radmanovića, Bakira Izetbegovića i Željka Komšića - kao i turskog predsednika Abdulaha Gula.

Tadić je posećivao BiH - pre svega Banjaluku, ali i stratište u Srebrenici, za 15. godišnjicu zločina prošle godine, dok je u svom rodnom gradu, Sarajevu, predsednik Srbije poslednji put boravio maja prošle godine, na obeležavanju desete godišnjice nevladine organizacije Igmanske inicijative.

Planom zvanične posete Sarajevu, predsednik Srbije će se sastati i sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Nikolom Špirićem, članovima Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i sa generalnim sekretarom Regionalnog saveta za saradnju Hidom Biševićem, a Tadiću će biti uručen i orden Evropskog pokreta u BiH.

2024 © - Vesti online