Utorak 05.07.2011.
19:17
Beta

Laserski huligani "ruše" ruske avione

Ako pilot oslepi tesko putnicima u avionu

"To je postala epidemija koja mora da se spreči", izjavio je Aleksej Lapin, šef policije u Rostovu na Donu, na jugu Rusije, gde su takvi napadi najčešći.

Lapin je donjem domu ruskog parlamenta, Državnoj Dumi, predložio zakon kojim se zabranjuje slobodna prodaja jakih laserskih lampi. Takav zakon je predložila i vladajuća Jedinstvena Rusija.

Rosaviacija je u junu saopštila da je od početka godine zabeleženo 30 pokušaja zaslepljivanja posada putničkih aviona. Najveći broj napada izveden je u oblasti aerodroma Rostova na Donu, moskovskih aerodroma Šeremetjevo i Vnukovo.

Samo prošle noći, nepoznati napadači zaslepili su pri sletanju posade dva aviona iznad aerodroma Vnukovo, koji su doleteli iz Istambula, odnosno Jakutska. Posade su, kao i prethodne, uspele da spuste letelice bez posledica.

Lapin smatra da će broj takvih napada "rasti geometrijskom progresijom, pošto postoji određena kategorija ljudi koja ne razmišlja o mogućim posledicama svojih postupaka". On, kao i Jedinstvena Rusija zato predlažu administrativno i krivično gonjenje napadača - kaznama do 10 godina zatvora.

Vlasti Rostova na Donu odlučile su da se sa huliganima bore i iz vazduha, helikopterima sa specijalnom opremom koja može da odredi izvor laserskog zraka.

2024 © - Vesti online