Utorak 05.07.2011.
12:49
Blic

"Razgovori sa Prištinom kao sa ljudima s druge planete"

Međuplanetarni razgovori uz posredovanje EU

"Imamo veliki zid između nas i ova rešenja su pomogla da se taj zid okrnji i da pokušamo najzad da sarađujemo za dobrobit svih koji žive na Kosovu i Metohiji, a najviše Srba koji bi, da nema ovih rešenja, polako ali sigurno otišli odande, kao što i odlaze", rekao je Stefanović za "Blic".


Stefanović je odbacio ocene opozicije da je dogovor sa Prištinom ugrožavanje suvereniteta Srbije. On je rekao da predstavnici Prištine žele i pokušali su da dobiju punu potvrdu nezavisnosti, da Srbija ne postoji na Kosovu ni kroz kompanije ni kroz institucije, ili pozivni broj telefona.

"Ako smo mi pričali o devedesetim i osuđivali ratne zločine, oni su pričali o okupaciji i genocidu. Nismo se složili oko toga šta se dogodilo, a kamoli šta želimo dalje. To smo uspeli da pobedimo", poručio je Stefanović.
 

Stefanović je rekao da bi suverenitet Srbije ugrozilo samo kada bi stavljali pečat na neki od dokumenata, čije smo korišćene priznali, jer bi to značilo "da dokument prihvatamo od organa koji ga je doneo".

Za sledeći sastanak, koji će se održati 20. jula, Stefanović najavljuje rešavanje pitanja katastra, električne energije, priznavanja diploma i mobilne telefonije.

Kaže da će se ovim dogovorima olakšati krajnje rešenje statusa Kosova i Metohije, a da se samim pregovaračkim procesom onemogućavaju dalja priznanja Kosova jer "nijedna država koja drži do sebe neće praviti takav potez dok dogovaranje daje rezultate".

2024 © - Vesti online