Utorak 05.07.2011.
04:13
Večernje novosti

DS sprečio suspenziju Dodikove stranke

Stranka Milorada Dodika i dalje u Socijalističkoj internacionali

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, uspeo je da se odbrani od još jednog pokušaja međunarodne izolacije. Ovoga puta, udareno je na Dodikovu Stranku nezavisnih socijaldemokrata, koja umalo nije suspendovana iz Socijalističke internacionale na Skupštini u Atini.


Prema saznanjima ”Večernjih novosti”, iako je prva vest bila da je do te suspenzije i došlo, ta odluka je, zbog velikog protivljenja DS-a, koju su u Atini predstavljali predsednik Boris Tadić i šef diplomatije Vuk Jeremić, odložena za septembar.


Protiv Dodikove partije tužbu je podnela Socijaldemokratska partija BiH Zlatka Lagumdžije, pod optužbom da SNSD krši vrednosti Socijalističke internacionale jer ulazi u paktove sa ekstremno desnim partijama, kao što je Stranka demokratske akcije.


Jeremić: Neprincipijelan napad


Dodik je odmah oštro uzvratio, poručivši da će njegova stranka sama istupiti iz Socijalističke internacionale. Međutim, konačna odluka u vezi sa tim, kako je za “Novosti“ rečeno u Dodikovoj partiji, biće doneta u septembru.

Isključenjem SNSD-a bila bi naneta velika šteta: Vuk Jeremić

“Reagovali smo na pokušaj da se Dodikova stranka isključi. Napad je bio neprincipijelan, s obzirom na to da je predvođen onima koji upravo ovog trenutka rade ono za šta optužuju Dodikovu stranku“, kaže za “Novosti“ ministar Vuk Jeremić, i dodaje da bi isključenjem SNSD bila naneta velika šteta političkoj levici na Balkanu.


“Socijalistička internacionala ima veliki uticaj na evropsku politiku i mnoge partije pokušavaju da postanu njen član. Biti u ovoj porodici donosi veliku korist“, kaže Miloš Jeftić, internacionalni sekretar DS-a, koja je jedina iz Srbije punopravna članica Socijalističke internacionale. .


SNSD: Postizborna taktika


Etički komitet Socijalističke internacionale poslao je upitnik Dodikovoj partiji, koja treba da ga u roku od dva meseca ispuni i vrati i onda će se odlučivati po zahtevu za suspenziju.


“Sve je ovo deo taktike u vezi sa postizbornom situacijom u BiH, a koja ima za cilj da izoluje i oslabi SNSD, trenutno najjaču političku partiju, što očigledno mnogima ne odgovara“, kaže za ”Novosti” Igor Radojičić, potpredsednik SNSD-a.


On objašnjava da je njegova stranka pod monitoringom Etičkog komiteta Socijalističke internacionale već tri godine, jer Lagumdžija od 2008. piše tužbe i žalbe protiv njih. Radojičić kaže da za SNSD postaje zamorno i ponižavajuće da toliko dugo budu na optuženičkoj klupi.

2024 © - Vesti online