Ponedeljak 04.07.2011.
20:59
Vestionline

Srbija izgubila spor protiv hinduiste iz Jagodine

Života Milanović

Predstavku kojom se traži zaštita Milanovića podnela je Inicijativa mladih za ljudska prava 2. oktobra 2007. godine. U predstavci je navedeno da je Milanović od 2001. do 2007. godine "pet puta napadan zbog svog religijskog opredeljenja".

"Napadači su ga prebijali rukama i nogama, bejzbol palicama, ubadali nožem u ruke, noge stomak i grudi" a, kako je navedeno, juna 2006. godine Milanoviću je "nožem urezan krst na glavi".

Inicijativa je zbog toga u periodu od marta 2006. do juna 2007. godine, podnela tri krivične prijave Okužnom tužilaštvu u Jagodini.

Obraćala se predsedniku Srbije, ministrima pravde i unutrašnjih poslova i Generalnom inspektoratu ali, kako je saopšteno, i pored toga "napadi su nastavljeni."

Evropski sud za ljudska prava je 14. decembra 2010. doneo presudu u slučaju Milanović, prema kojoj su državni organi Srbije prekršili član 3. i člana 14. Evropske Konvencije o ljudskim pravima.

Reč je o odredbama Konvecije, koje nalažu da "niko ne sme biti podvrgnut mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju" i da se uživanje prava i sloboda zaštićenih Konvencijom, obezbeđuje "bez diskriminacije po bilo kom osnovu."

Praksom Suda u Strazburu ustanovljeno je da prilikom istrage nasilnih incidenata državne vlasti imaju dodatnu dužnost da preduzmu sve razložne korake kako bi bilo utvrđeno da li su etnička mržznja ili predrasude igrali ulogu u tome.

Dužnost da se istraži moguća veza između ovakvih stavova i nasilnog čina je jedan aspekt procesnih obaveza države.

2024 © - Vesti online