Ponedeljak 04.07.2011.
13:49
Vestionline

Krasić najveća pričalica, 78 poslanika ni reč

Poslanici u Skupštini Srbije - koliko je ko diskutovao?
 

Skupštinski podaci pokazuju da je Krasićev dosadašnji rekord od sedam sati, oborila i njegova stranačka koleginica Vjerica Radeta, koja je na diskusiju "potrošlila" osam sati.

Najpričljiviji - Zoran Krasić

Poslanici Srpske radikalne stranke su se za reč javljali više od 600 puta, a njihov lider Dragan Todorović bio je ove godine nešto manje aktivan - govorio je manje od sat vremena.

U vladajućoj koaliciji prednjačila je šefica ZES-a Nada Kolundžija, koja je 35 puta dobila reč i u raspravi provela sat i 47 minuta, a u "stopu su je pratili" Srđan Milovojević i Mirko Čikiriz, koji su za govornicom bili 30 puta.

Iz ZES-a, međutim, dolazi i poslanik koji je tokom prolećnog zasedanja bio najćutljiviji - Ivan Jovanović debatovao je samo minut i 38 sekundi.

Šef poslanika Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić pričao je dva sata i 10 minuta, ali je ostao u senci Milice Vojić-Marković, koja se za reč javljala 64 puta i govorila više od četiri sata.

Jorgovanka Tabaković

U Srpskoj naprednoj stranci glavnu reč je 5 sati i 25 minuta vodila Jorgovanka Tabaković, predsednik te stranke Tomislav Nikolić sat i po vremena, dok je u Novoj Srbiji "najzapaženiji" bio lider te stranke Velimir Ilić koji je "polemisao" skoro pet školskih časova.

Predsednik Liberalno-demokratske stranke Čedomir Jovanović je u raspravi proveo tri sata i 53 minuta, šef poslanika SPS-JS Branko Ružić 41 minut, a Momo Čolaković iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije 15-tak minuta manje.

Mada skupštinska sala neretko izgleda prazna, sednicama je u proseku prisustvovao 161 posalnik, dok je u raspravi najviše učestvovalo njih 40. Rekord je postavljen kada su u jednom danu 171 put zatražili reč.

Najpričljiviji ministar - Božidar Đelić

Među članovima Vlade Srbije, koji su parlament dolazili da brane zakone i odgovaraju na pitanja poslanika, najpričljiviji je bio potpredsednik vlade Božidar Đelić, koji je govorio oko dva i po sata.

Premijer Srbije Mirko Cvetković za govornicom je proveo 103 minuta, minut manje od ministarke sporta Snežane Samardžić-Marković i minut više od guvernera Narodne banke Srbije Dejana Šoškića.

U srpskom parlamanetu, tokom prolećnog zasedanja, usvojena su 52 zakona i 20 drugih akata, na koje je podneto više od 1.600 amandmana.

2024 © - Vesti online