Ponedeljak 04.07.2011.
13:19
Vestionline

Srbija u energetiku ulaže 11 milijardi evra

Petar Škundrić: Treba ulagati u energetiku
 


"Investicioni ciklus je počeo još pre tri godine i do sada smo investirali četiri milijarde evra za kapitalne remonte i zaštitu životne sredine u elektranama `Kostolac` i `Nikola Tesla`, a završena je i generalna popravka agregata šest na Đerdapu", dodao je bivši ministar energetike i rudarstva na otvaranju 24. međunarodne konferencije "EKOS 2011".

Prema njegovim rečima, u nove energetske kapacitete, kao što su "Kolubara 2", "Nikola Tesla 3", hidrocentrale na Drini, Limu i Ibru i reverzibilna elektrana "Bistrica", biće uloženo još pet, a u obnovljive izvore čiste energije dodatne dve milijarde evra.
 

"Tome treba dodati i dve milijarde evra u gasni sektor, vezan za izgradnju gasovoda `Južni tok` i novog skladišta gasa", rekao je Škundrić.

Govoreći o daljem razvoju energetike u Srbiji on je istakao da su za taj proces bitna dva elementa: jedan politički, a drugi znatno kompleksnije prirode.

"Prvi elemenat se zasniva na našoj nameri da pristupimo Evropskoj uniji, a drugi govori o potrebi održivog privrednog i razvoja u oblasti energetike. Cilj Vlade Srbije je dalji ekonomski rast, ali uz maksimalno moguće očuvanje životne sredine", naglasio je Škundrić.

2024 © - Vesti online