Ponedeljak 04.07.2011.
12:32
Beta

"Ovo je sporazum Tačija i Srbije"

Pregovarači: Borislav Stefanović i Edita Tahiri
 

"Čini se da se radi o sporazumima Srbije i Hašima Tačija, a ne Kosova i Srbije", rekao je Konjufca za prištinski dnevnik Koha ditore.

Prema njegovim rečima, sporazumima se potvrđuje da Kosovo priznaje Srbiju, a da Srbija ne priznaje Kosovo. Slične stavove izneli su i predstavnici drugih opozicionih stranaka.

Bivši ministar inostranih poslova, sada poslanik Skupštine Kosova Skender Hiseni, ocenio je da se ne radi o međudržavnim sporazumima.

"Nemam detaljne informacije, ali na osnovu onoga što je predstavljeno u medijima, Evropska komisija je zadužena za nadgledanje, a ona treba da bude i garant da će se ono što je dogovoreno ostvariti", rekao je Hiseni.

Prema njegovim rečima, veoma je zabrinjavajuće to što se granica između Kosova i Srbije naziva administrativnom linijom.

Generalni sekretar opozicione Alijanse za budućnost Kosova Burim Ramadani rekao je da predstavnici vlade i šefica pregovaračkog tima Edita Tahiri moraju da dođu u Skupštinu Kosova i predstave svaki detalj sporazuma.

Vlada Kosova ocenila je veoma značajnim sporazume, koje su u subotu u Briselu postigle delegacije Kosova i Srbije, uz posredovanje EU. Dogovori su ostvareni u oblasti slobode kretanja i matičnih knjiga, a novi razgovori najavljeni su tokom jula.

2024 © - Vesti online