Ponedeljak 04.07.2011.
07:09
Vestionline, Beta, Srna

Mladić udaljen iz sudnice!

Mladić se ipak pojavio u sudnici haškog tribunala, iako je ranije bilo rečeno da on to neće učiniti jer Tribunal još uvek nije odobrio da ga zastupaju advokati koje je sam izabrao - Miloš Šaljić, koji ga je zastupao i u Beogradu, i ruski advokat Aleksandar Mezajev.

Kada se Mladić ipak pojavio i seo u optuženičku klupu, predsedavajući sudija Alfons Ori mu je rekao da skine kačket, a nešto kasnije ga je i upozorio da prestane da komunicira s publikom na galeriji.

Mladić je međutim, u toku rasprave o njegovim potencijalnim advokatima, tražio da mu vrate kapu jer mu je "hladno na glavi i boli ga pola strane".
 

Mladić nije želeo da sasluša navode optužnice bez prisustva svog advokata, optužujući Tribunal da ne poštuje njegova prava i da mu "ne da ni da diše".

"Gospodine Ori, da skratimo priču, ja želim dva advokata- Miloša Šaljića i Aleksandra Mezajeva. Šaljić je dugogodišnji vojni sudija koji je komepetentan. Ja molim da Mezjajev dođe, ja ga lično ne znam, ali molim da dođe da napravimo koncept moje odbrane. Druge advokate niti znam niti mi trebaju", kazao je Mladić u toku rasprave o njegovim braniocima.

Nakon kraće rasprave, predsedavajući sudskog veća Alfonso Ori zatražio da obezbeđene udalji optuženog sudnice i odredio kratku pauzu.

Budući da je Mladić odbio da kaže oseća li se krivim ili ne, sud je u nastavku sednice, u spis uveo da je optuženi izjavio da nije kriv po nijednoj tači optužnice, što je u skladu sa pravilima Međunarodnog kirivčnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

  

Sud nije odobrio da Mladića danas zastupa njegov branilac Miloš Šaljić jer je za njegovo imenovanje sekretar Tribunala tražio produženje roka do 1. avgusta. 

U prvom pojavljivanju pred sudijama, 3. juna, general Mladić je za mesec dana odložio izjašnjavanje o krivici, a optužbe je nazvao "gnusnim" i "monstruoznim".


U dve tačke, general Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još osam bosanskih opština, u ostalih devet na teret mu se stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, prisilno premeštanje, terorisanje, nezakonite napade na civle i uzimanje talaca.

2024 © - Vesti online