Nedelja 03.07.2011.
23:44
Đ. Barović - Vesti

Kosovo i dalje bure baruta

Ninoslav Krstić

- Međunarodna zajednica ima mehanizme da utiče na albanske lidere u Prištini, ali i muslimanske u Sarajevu, koji evidentno političke ciljeve pokušavaju da ostvare prenošenjem na polje ekstremizma i terorizma - kaže general Krstić i dodaje da je Kosovo i dalje bure baruta koje niko ne shvata ozbiljno.


- Očigledno je da privremene institucije na Kosovu nisu u stanju da se izbore sa ogromnim problemom organizovanog kriminala, ali i uspostavljanjem punog suvereniteta na celoj teritoriji.

Sever Kosova im je i dalje trn u oku i kako bi taj problem rešili odlučili su da intenziviraju zahteve za nezavisnošću Albanaca na jugu Srbije.

Za tu svrhu i dalje postoje grupe bivših pripadnika UČK, koji će inicirati sukobe ne samo u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, već i na severu Makedonije - tvrdi general Krstić.


I nekadašnji šef Vojne bezbednosne službe, general Momir Stojanović, slaže se sa ovom ocenom, ali i postavlja pitanje zbog čega vlasti u Srbiji ne traže potpune odgovore od BIA i vojnih službi bezbednosti.
 

- Problem na koji je upozorio Dačić dešava nam se poslednjih desetak godina, ali svi zabijaju glavu u pesak i prave se da je sve u redu. Kada sam upozorio na problem vehabija u Raškoj oblasti, ućutkan sam.

Uostalom, u Upravi vojne službe i dalje se nalazi moja analiza sa detaljnim procenama, pa neka je sada neko pročita i kaže gde sam pogrešio i ako nisam, zbog čega sam onda penzionisan - kaže general Stojanović.

Ko su nove vehabije?


General Ninoslav Krstić kaže da je eskalacija vehabizma u Raškoj oblasti pokušaj vlasti u Sarajevu da naprave "ravnotežu" za Republiku Srpsku u BiH.
 

- Međutim, mnogo više me plaši to što su ekstremističke i terorističke grupe nalik na kriminalne klanove - čim jedna propadne, druga je nasledi.

 

Pre nekoliko godina je uhapšena organizovana grupa vehabija s arsenalom oružja, ali posle toga nemamo nikakvih informacija sa terena, a podsetiću da kada su ubijeni Mile Luković i Dušan Spasojević, sve njihove poslove je veoma brzo i jako uspešno nastavio Darko Šarić - upozorava general Krstić.

2024 © - Vesti online