Nedelja 03.07.2011.
17:45 >> 19:06h
Vestionline

Novak Đoković osvojio Vimbldon!

Dominacija

Ovo je bio 26. međusobni duel srpskog tenisera, a 12. trijumf Đokovića. Srbin je trijumfom u Vimbldonu stigao do 26. titule u karijeri, a osme u ovoj sezoni. Novak je pobedom na Otvorenom prvenstvu Engleske osvojio treću gren slem titulu u karijeri, posle dva trofeja na Australijan openu.

Španac, koji je branio titulu na Vimbldonu, ostao je na 46. osvojenih trofeja u karijeri. Srbin će od ponedeljka i zvanično preuzeti prvo mesto na ATP listi.

Nadal je bolje ušao u meč, a Đoković je zbog važnosti meča bio pomalo stegnut. U prvih pet gemova prvog seta nije bilo prilika za brejk. Oba tenisera su sigurno osvajala gemove na svoje servise, bez prilika za brejk u naredna četiri gema. Nadal je u desetom gemu imao 30:0, ali je tada promašio nekoliko prvih servisa i Novak je to iskoristio. Srpski teniser je iskoristio prvu set loptu za 6:4 i vođstvo od 1:0.

Đoković je briljirao u drugom setu i brzo stekao prednost od 3:0 u gemovima. Španac je potom smanjio na 3:1, ali je srpski teniser još jednom serijom od tri uzastopna gema došao do 6:1 i prednosti od 2:0 u setovima.

Španski teniser je tek u trećem setu prikazao pravu igru. Nadal je iskoristio nekoliko vezanih grešaka Đokovića i poveo 3:0. Nadal je dominirao do kraja trećeg seta, koji je na kraju dobio ubedljivo 6:1.

Nadal je na početku četvrtog seta propustio nekoliko prilika da napravi brejk, ali je Đoković uz dosta muke poveo 1:0. Srpski teniser je zaigrao angažovanije u drugom gemu i oduzeo gem na servis rivala. Španac je u trećem gemu uzvratio ribrejkom i smanjio prednost Đokovića na 2:1.

Rafa je izjednačio na 2:2, a potom su oba tenisera osvojila po jedan gem. Srbin, koji će od ponedeljka i zvanično preuzeti prvo mesto na ATP listi, poveo je 4:3, a onda je napravio još jedan brejk za 5:3. Srpski teniser je potom na svoj servis stigao do zaslužene titule na Vimbldonu.

Beograđani slave!

 

Đokovićev trijumf na imbldonu prouzrokovao je eksploziju oduševljenja među Beograđanima. Odmah po završetku fantastičnog i uzbudljivog meča zaorili su se uzvici "Nole, Nole, Srbija, Srbija", a do tada primetno opustele ulice u centru grada spontano su ispunili automobili sa uključenim sirenama, okićeni zastavama.

 

U prepunim baštama kafića atmosfera podseća na vreme kada su državne fudbalske i košarkaške reprezentacije učestvovale na prvenstvima sveta. Kada je Đoković osvojio odlučujući poen, zaorilo se "Srbija, Srbija, Nole majstore", a mahom mladi uz pesmu i skandiranje ispunili su ulice u centralnom delu Beograda.

 

Na Trgu republike, tradicionalnom mestu okupljanja posle velikih uspeha naših sportista, već se okupilo više stotina ushićenih mladića i devojaka. Ogrnuti državnim zastavama, uz pesmu otpozdravljaju vršnjacima iz otvorenih automobila koji kruže okolnim ulicama i sirenama stvaraju karnevalsku atmosferu.

2024 © - Vesti online