Nedelja 03.07.2011.
16:55
Vestionline

Lukašenko ne da vlast

Lukašenko: Neću dozvoliti rušenje režima
 

"Neko pokušava da ovde primeni scenario revolucija u boji", rekao je Lukašenko, aludirajući na mirne proteste koji su doveli do promene vlasti u Gruziji i Ukrajini, 2003 - 2004. godine.

"Oni hoće da nas bace na kolena", dodao je Lukašenko obraćajući se hiljadama građana koji su prisustvovali paradi povodom Dana nezavisnosti.

Belorusija se već mesecima bori da prevaziđe finansijsku krizu u kojoj je njena rublja prošlog meseca devalvirala za 36 odsto i da zaustavi rast ogromnog deficita, za koji se krivi Lukašenkova populistička politika.

Devalvacija domaće valute dovela je do porasta cena i nestašica neke robe, istopila platu i ušteđevine građana, a nezadovoljni građani su počeli da se okupljaju na demonstracijama koje se koordiniraju preko društvenih internet mreža.

Demonstranti obično ne izvikuju nikakve parole i ne nose transparente, već jednostavno pljeskaju rukama u istom ritmu. Međutim, Lukašenko je zapretio da će razbiti takva okupljanja, a policija je prošlog meseca pritvorila i naplatila kazne desetinama ljudi koji su protestvovali.

Borci za ljudska prava u Belorusiji rekli su da je sa je vlada pritvroila više desetina opozicionih aktivista i blokrala društvene internet mreže u pokušaju da onemogući proteste na nacionalni praznik.

U demonstracijama koje su proteklih nedelja održane u Minsku i drugim gradovima uhapšeno je više stotina ljudi, ali su oni većinom pušteni posle nekoliko sati.

2024 © - Vesti online