Ponedeljak 04.07.2011.
08:00
Mondo

Redovne mamografije smanjuju smrtnost od raka



Tim švedskih stručnjaka na čelu sa doktorom Laslom Taborom sa univerziteta Lin Koiping izradili su studiju na osnovu 30-godišnjeg iskustva o dobrobitima redovne radiološke kontrole dojki žena starijih od 40 godina.

U Švedskoj se sa pilot projektom ranog otkrivanja raka dojke krenulo 1977. godine. Još 1985. godine pokazalo se da su preventivni mamografski pregledi veoma korisni, ali se nastavilo sa daljim ispitivanjima jer se konačni zaključci mogu doneti na osnovu rezultata praćenih u dugoročnijem periodu.

Na osnovu rezultata preventivnih mamografskih pregleda kojima je, u periodu od sedam godina, bilo potvrgnuto 77.000 Šveđanki i na osnovu rezultata pregleda 55.000 žena koje su upućene na mamografiju po preporuci lekara zbog primećenih promena na dojkama, došlo se do zaključka da preventivni pregledi za 30 posto smanjuju smrtnost od raka dojke.

U grupi od 77.000 preventivo pregledanih žena umrla je 351 pacijentkinja, a u grupi od 55.000 žena koje su upućene na pregled po preporuci lekara bilo je 367 smrtnih slučajeva. Ohrabruje podatak da je od smrti spaseno 400 žena koje su bile podvrgnute redovoj kontroli.

"Nažalost, mi unapred ne možemo znati kod koga će se razviti ili ne kancer, ali redovne mamografske kontrole omogućavaju dijagnosticiranje raka u početnoj fazi kada su šanse za izlečenje daleko veće nego u kasnijim fazama", objašnjava profesor Stefen Dafi sa Londonskog univerziteta.

Radilog iz Marseja Brižit Seradur objašnjava da je radiologija znatno unapređena u odnosu na pre 30 godina kada je započeto sa pilot kampanjom redovnih mamografiskioh kontrola, tako da je danas moguće dati precizniju dijagnozu i otkriti promene u ranijim fazama.

Posle eventualnog otkrivanja promena koje je pokazao mamografski snimak, potrebno je izvršiti biopsijske analize da bi se konačno utvrdilo da li se radi o benignom ili malignom tumoru dojke, upozoravaju stručnjaci, jer je su poslednjih godina vršene operacije benignih tumora koje nisu bile neophodne.

2024 © - Vesti online