Nedelja 03.07.2011.
01:16
Srna

Šaljiću ne daju da brani Mladića

Ne može u Hag jer ne zna engleski: Miloš Šaljić

Šaljić je rekao da on najverovatnije neće moći da brani generala Mladića pred Haškim tribunalom, jer ne govori engleski jezik koji je zvanični jezik Tribunala, što je jedan od uslova koje branilac mora da ispunjava.

"S obzirom da ne govorim engleski jezik, očekujem da će oni odbiti sadašnju listi pa ćemo onda mi da nudimo novu", rekao je Šaljić, koji je bio na listi branilaca, uz ruskog advokata Aleksandra Mezjajeva, koju je predložio general Mladić.

Portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić rekla je da, prema pravilniku Haškog tribunala, branioci moraju da isupnjavaju određene uslove koji se odnose na njihove kvalifikacije, iskustvo i znanje zvaničnog jezika.

Predsednik BORS-a Pantelija Ćurguz, koji zajedno sa Šaljićem boravi u Hagu, potvrdio je da je Mladića posetio i advokat iz RS, mogući član tima odbrane, ali su on i advokat Šaljić odbili da otkriju njegovo ime.

Prema njihovim rečima, odbrana generala Mladića koštaće oko dva miliona evra. Ćurguz i Šaljić su preneli susgestiju generala Mladića da novac iz fondacije "Istina" ne sme biti potrošen isključivo na njegovu odbranu.

"Fondaciju treba da stavimo u funkciju podrške svih i ovih dana ja ću na adkevatan način upoznati javnost kako mislimo da fondacija treba da funkcioniše", rekao je Ćurguz.

Sekretar Haškog tribunala Džon Hoking zatražio je u petak produženje roka za imenovanje zastupnika odbrane generala Ratka Mladića, zato što još nije završen proces provjere kvalifikacija i podobnosti osoba koje je optuženi odabrao da budu njegovi stalni zastupnici.

2024 © - Vesti online