Subota 02.07.2011.
16:57
B. Božin - Vesti

Nova pretnja su salafisti

U redovnom godišnjem svođenju bilansa oko zaštite ustavnog poretka, Fridrih je juče u Berlinu napomenuo:
 

- Islamsko-terorističke pretnje postoje u širokom spektru i odavno nisu koncentrisane samo na pripadnike Al Kaide. Zbog toga još nema uslova za objavljivanje vesti o prestanku opasnosti - naglasio je ministar.

Ozbiljna opomena: Ministar Hans-Peter Fridrih

On je posebno ukazao na sve opasniji i brojniji islamski pokret salafista. Smrt dvojice američkih vojnika 2. marta na frankfurtskom aerodromu je delo jednog njihovog pripadnika, kosovskog Albanca Arida Uke, zadojenog mržnjom preko sadržaja objavljenih na internetu. Uka je naoružan do zuba upao u autobus američke vojske i zapucao na putnike uz povike "Alahu akbar!" (Alah je veliki).

Zbog tog atentata, ali i drugih pretnji su se ove salafističke strukture našle u fokusu nemačke službe državne bezbednosti koja beleži podatak da one veoma uspešno vrbuju mlade ljude.


Ukupan broj politički motivisanih krivičnih dela u Nemačkoj je lane dosegao brojku od preko 27.000 slučajeva, što je za petinu manje nego 2009. godine. U okviru ove cifre zabeleženo je više od 16.000 ispada ekstremnih desničara, od kojih najveći broj čini javno propagiranje kukastog krsta.


Na bivšem komunističkom istoku Nemačke, desnica jača, pa je i broj njenih krivičnih dela porastao za gotovo 5 odsto. To se u prvom redu odnosi na pokrajine Saksoniju-Anhalt, Saksoniju, Tiringiju i Meklenburg-Forpomern, koje vidljivo skreću u desno, navodi se u ovom izveštaju.

Levica se primirila


Širom zemlje je opalo delovanje levih ekstremista. Lane je bilo 15,3 odsto manje izliva ultralevičarskog nasilja nego u godini pre nje. Iako ovde nema uočljive podele na istok i zapad zemlje, radikalni levičari su tipična pojava za Bremen, Saksoniju i Berlin.

2024 © - Vesti online