Subota 02.07.2011.
12:43
Vestionline

“Montevideu” nagrada publike u Moskvi

Moskovljani oduševljeni "Montevideom"

Ruska agencija Itar-Tas ističe da je film o učešću jugoslovenske fudbalske reprezentacije na prvom svetskom prvenstvu dobio nagradu “najstrožijeg i nepotkupljivog sudije”.

Film iz Srbije bio je uključen u takmičarski program festivala, koji je trajao od 23. juna.

Na sinoćnjem svečanom zatvaranju u bioskopu “Hudožestveni”, međunarodna federacije filmskih kritičara “Fipresci” nagradila je debitantski film Španca Alberta Moraisa “Talasi” o starcu koji odlučuje da se posle 50 godina vrati u grad u Francuskoj gde je bio u koncentracionom logoru, prenela je agencija RIA Novosti.

Ruski filmski kritičari svoju nagradu, statuetu “Slona”, dodelili su poljskom filmu “Joana” Feliksa Falka iz glavnog takmičarskog programa o događajima iz 1939. godine u Varšavi, u kom junakinja filma krije od fašista jevrejsku devojčicu.

Nagrade međunarodnog žirija na čijem je čelu Džeraldina Čaplin i imena dobitnika šest srebrnih i jednog zlatnog Georgija, biće saopšteni večeras, na dodeli u bioskopu “Puškinski”.

Jedna od glavnih zvezda na dodeli biće britanska glumica sa ruskim korenima Helen Miren ili Jelena Vasiljevna Mironova. U glavnom takmičarskom programu učestvovalo je 17 filmova, a kritičari kao favorite navode ruski film “Šapito šou” Sergeja Lobana, “Talase”, “Joanu” i japanski film “Čestitka” Kanetoa Sinde.

Ukupno je do danas na moskovskom festivalu prikazano približno 500 filmova, a paralelno sa glavnim takmičarskim programom, u okviru programa “Perspektive” prikazivani su debitantski i eksperimentalni, kao i dokumentarni filmovi, a u okviru festivala prikazana je i retrospektiva filmova Vernera Hercoga, program “Gala premijere”, “8,5 filmova”, “Azijski ikstrim” i drugi.

Kako je saopštio predsednik festivala Nikita Mihalkov, ukupno je bilo oko 60.000 posetilaca, od čega je 30.000 gledalo program novih ruskih filmova.

2024 © - Vesti online