Subota 02.07.2011.
12:22
Vestionline

Beograd – Priština: Peta runda

Dan za dogovor: Borko Stefanović i Edita Tahiri

Šef beogradskog tima Borislav Stefanović očekuje da će biti postignuti konkretni dogovori o pitanju slobode kretanja, matičnim knjigama, katastrima, energetici i carinskim pečatima.

Dogovor ali ne i sporazum


Izvori iz EU naglasili su da dogovori koji budu postignuti neće biti u formi “sporazuma” i neće biti potpisivani, nego će biti usvojeni kao “zaključci”.


“To će biti u formi političkog dogovora”, naveo je diplomata EU, dodajući da će “u svakom slučaju biti uspostavljen nadzorni mehanizam za sprovođenje” dogovorenog.

"Našli smo modalitet koji ne znači priznavanje nezavisnosti Kosova i rešava

konkretne životne probleme ljudi", rekao je Stefanović uoči sastanka.

EU je, takođe, "optimistična" i očekuje da budu postignuti prvi konkretni rezultati i dogovor dveju strana po nekim od šest do sada otvorenih tema, naveli su diplomatski izvori u Briselu.

"Očekujemo rezultate, ja sam optimista da će tokom ove runde dijaloga biti postignuti konkretni rezultati", rekao je juče novinarima visoki zvaničnik EU koji je želeo da bude anoniman.

Diplomatski izvori iz EU u Briselu ocenjuju da će rezultati razgovora zavisiti od “sveukupnog raspoloženja i političkog iskustva dveju strana”.

Prema njima, Beograd i Priština su ostvarili značajan napredak po pitanju slobode kretanja, a ostale teme o kojima će se danas razgovarati su i matične knjige, katastar, energetika, telekomunikacije, carinski pečati i fakultetske diplome.

 

Ne razgovara se o pasošima već o dokumentima

Na pitanje novinara da li se očekuje da se postigne i rešenje prema kojem će građani Kosmeta moći da putuju sa pasošima koje izdaju vlasti u Prištini, diplomata EU je odgovorio da “ne očekuje da će Srbija priznati ove pasoše” i precizirao da se u okviru dijaloga ne razgovara o pasošima nego o “ličnim dokumentima”.

I Stefanović je potvrdio da ne može biti razgovora o "takozvanim pasošima Kosova" i da oni neće biti priznati u Srbiji.

Pasoš je vrhunski simbol države, rekao je Stefanović, navodeći da lične karte nisu isto što i pasoš, pa mogu da bude priznate, kao što je to u slučaju odnosa Kine i Tajvana, ili u Kiparskom modelu.

2024 © - Vesti online