Petak 01.07.2011.
15:20
Vestionline

Princ Albert sklopio građanski brak

Princ Albert i njegova izabranica Šarlin Vitstok
 

Svih 7.810 punoletnih stanovnika ove male mediteranske kneževine bili su pozvani na posluženje u palati Grimaldijevih koja vekovima stoji na brdu iznad glavne marine ovog poreskog raja.

Mašući crveno-belim zastavicama, masa okupljenih građana veselo je uzviknula kada su Albert i Šarlin razmenili zavete na građanskoj ceremoniji u prestonoj dvorani koju je predvodio predsednik državnog saveta, Filip Narmino i koja je direktno prenošena preko ogromnih video bimova postavljenih na nekoliko mesta u gradu.

Mladenci, koji su delovali pomalo nervozno, sedeli su na ružičastim stolicama sa visokim naslonom, a Šarlin je nosila plavu haljinu.

Grejs Keli i Princ Renije

Mnogi u Monaku su odahnuli nakon današnjeg venčanja. Naime, 53-godišnji princ je svojim podužim statusom neženje počeo ozbiljno da trenira strpljenje svojih podanika koji su poslednji put pratili venčanje svog monarha pre više od 50 godina kada se Albertov otac Renije oženio holivudskom lepoticom Grejs Keli, koja je poginula u automobilskoj nesreći pre nešto manje
od tri decenije.

 

Proslava venčanja je inače počela još juče uveče koncertom grupe ''The Eagles" kome su prisustvovali mladenci zajedno sa nekoliko hiljada obožavalaca iz zemlje i okoline.

 

Sutra će par obaviti reprizu venčanja, ovog puta u verskom obredu u renesansnoj crkvi Sveti Jovan krstitelj, nakon čega će biti održana gala večera.

Kraljevska palata dugo je čuvala u tajnosti listu zvanica za današnju i sutrašnju ceremoniju, ali je sinoć ta lista obelodanjena.

Među zvanicama su glumac Rodžer Mur koji je 1970ih i 1980ih glumio Džejmsa Bonda, modni dizajner Karl Lagerfeld, sopran Rene Fleming, kao i najbogatiji čovek u Francuskoj Bernar Arno.

Na venčanje su pozvani brojni sportisti kao i italijanski dizajneri Roberto Kavali i Djorđo Armani - koji je dizajnirao venčanicu, kao i mankekenke Naomi Kempbel i Karolina Kurkva.

Vitstok je rođena u Zimbabveu, ali se kao dete preselila u Južnu Afriku za koju je plivala na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine. Alberta je upoznala na plivačkom takmičenju u Monaku 2000. godine i preselila se u Monako 2006. godine.

2024 © - Vesti online