Petak 01.07.2011.
06:33
Vestionline

I poljski proleterijat protestuje

Veliki balon cepelin sa glavnom parolom današnjih demonstracija "Politika vaša, beda naša" izbacio je iznad zgrade Sejma poljskog parlamenta hiljade protestnih radničkih letaka.

Nezadovoljni: Poljski radnici traže promene

Demonstracije, koje su lideri Solidarnosti osmislili kao mirni hepening, počele su koncertom antirežimskih pesama iz vremena komunističke Poljske na Trgu Pilsudskog u centru, a nastavile popodne bučnim pohodom radnika centrom Varšave.

Kod Sejma su radnici postavili 560 stolica koliko poljski parlament ima poslanika i senatora.

"To je simbol onoga što poljske političare interesuje najviše - fotelje za njih, njihove poznanike i porodice", objasnili su lideri Solidarnosti.

Uz to, demonstranti su pred Sejmom pozdravili poslanike u zgradi kakofonijom svirke na vuvuzele, petardama i bučnim skandiranjem "Lopovi, lopovi". Premijeru Donaldu Tusku su na poklon od radnika sa Baltika, iz nekadašnjeg ponosa poljske industrije i kolevke Solidarnosti, a sada propalih brodogradilišta, radnici u Varšavu doneli na poklon gaće, prljave i pocepane kao, kako tvrde radnici, reforme Tuskove vlade.

Iako su sindikati zamislili demonstracije kao bučni, ali sasvim mirni hepening i zato su odustali od poziva grčkim radnicima, kako ne bi licitirali gde je razbijeno više izloga, u Atini ili Varšavi, ispred kancelarije premijera ipak se izvio u nebo crni dim, uobičajeni deo folklora poljskih radničkih protesta.

2024 © - Vesti online