Petak 01.07.2011.
05:52
Vestionline

Kosor: Zatvaramo najteže stranice istorije

"Hrvatski završetak pregovora važna je i poruka susedima da se reforme isplate", rekla je Kosorova, ponovivši da će im Hrvatska svojim iskustvom pomoći na putu prema EU.

Sad je sve mnogo lakše: Jadranka Kosor

Na vesti iz Brisela o službenom završetku pristupnih pregovora Hrvatske sa EU čime je otvoren put da postane članica 1. jula 2013. hrvatski državni vrh reagovao je na prijemu kod mađarskog ambasadora u Zagrebu povodom završetka šestomesečnog mađarskog predsedavanja EU.

"Sad će sve biti drugačije i puno lakše jer će Hrvatska za sve ono što bude uložila uvek dobijati tri kune više iz evropskih fondova, ako to budemo znali", istakla je Kosorova na prijemu, podsetivši da je budžet za prvu godinu, za šest meseci 800 miliona evra, ali i da za to treba puno raditi.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je da treba još dosta toga učiniti, kako je rekao, ne samo da bi Hrvatska bila u korak sa Evropom već i da bi je učinili uspešnom evropskom državom.

On je naveo da se Hrvatska na putu prema EU nije delila i da su svi cilj ulaska u EU shvatili kao nacionalni i generacijski. Predsednik Sabora Luka Bebić podsetio je da su pregovori s EU bili teški, a da u njima, kako je polušaljivo rekao, ponekad "ni komarac nije mogao da se provuče a da nije uočen, a njegov let razrešen".

2024 © - Vesti online