Četvrtak 30.06.2011.
23:21
Vestionline

Počela primena odluke NBS o kreditima

Učešće za stan od sad 20 odsto
 

Predstavnici banaka kažu da su već prilagodile kreditnu ponudu novim merama NBS i najavili da će građanima ponuditi dinarske kredite, sa prihvatljivijim uslovima od dosadašnjih.

Stav je banaka da će biti povećavana tražnja za dinarskim kreditima, nasuprot padu tražnje za deviznim i dinarskim kreditima koji su indeksirani u stranoj valuti.

Centralna banka je ranije objavila da je ta odluka doneta sa ciljem da bude smanjen rizik zbog visokog učešća kredita indeksiranih u stranoj valuti ili su odobreni u devizama, uz ograničenje da banke mogu odobriti zajam fizičkim licima sa deviznom klauzulom, ali da ta valuta bude isključivo evro.

Takođe, prema odluci NBS, na dinarske kredite i na kreditne kartice ne odnosi se odluke o obaveznom učešću od 30 odsto.

Krajem maja, Vlada Srbije i NBS nisu bile saglasne oko odluke centralne banke da poveća učešće na stambene kredite sa 10 na 20 odsto. NBS je ostala pri svojoj odluci, koja se od danas primenjuje.

U jednoj od izjava medijima, guverner NBS Dejan Šoškić je ocenio da ta odluka nije stroga, jer banke treba da odobravaju kredite onima koji mogu da ih vrate, a zajmove treba da uzimaju oni koji mogu da ih otplaćuju na dugi rok, vodeći računa o rizicima koje nosi takav kredit.

2024 © - Vesti online