Petak 01.07.2011.
08:00
Sarajevo-x

Snimljena unutrašnjost grobnica Maja

Unutrašnjost grobnice
 

Korištenjem male video-kamere istraživači su bili u mogućnosti da snime fotografie grobnice u Palenkveu u jugoistočnom Meksiku. Kamera je snimala oko pet metara u dubini grobnice i uhvatila crvenu boju na zidovima, kao i crne brojeve. Naučnici kažu da bi ovo otkriće moglo dati novi pogled na civilizaciju Maja.

Grobnica koja izgleda kao brdo

Grobnica u Palenkveu je otkrivena još 1999. godine, ali arheolozi do sada nisu mogli dublje iskopavati zbog straha da bi se ona mogla urušiti. Arheolozi kažu kako su najverovatnije pripadnici Maja nakon smrti polagani direktno na kamenje na podu grobnice.

Palenljue je inače bio grad-država Maja, ali nakon pada u osmom veku "nestao" je u džungli. Lokacija je opsežno istraživana, posebno tokom zadnja dva veka, ali mnogo toga je još ostalo neotkriveno. Meksički nacionalni institut za antropologiju i historiju (INAH) je izvestio kako njihovi arheolozi znaju za grobnicu više od deset godina, ali da nisu bili u mogućnosti da je ispitaju.

Institut je u saopštenju naveo kako grobnica verovatno čuva ostatke vrlo važnih osoba iz ovog drevnog grada.

Kamera je u grobnici otkrila i naslikanih devet figura na krvavo crvenim zidovima, kao i materijal za koji se veruje da je pogrebni kostim.

"Za razliku od drugih grobnica u Palenkveu nisu pronađeni ni sarkofazi, što upućuje na to da su se tela polagala ravno na pod", navodi se u saopštenju Nacionalnog instituta za antropologiju i istoriju Meksika, prenose lokalni mediji.

Stručnjaci kažu da bi grobnica najverovatnije mogla pripadati prvom vladaru Palenkvea K'uk Bahlamu I, dok druga teorija kaže da bi mogla pripadati i Ix Yohl Ik'nal, ženskoj vladarki. Arheologinja Marta Kuevas kaže kako bi grobnica u svakom slučaju trebala pripadati delu kraljevske nekropole.

2024 © - Vesti online