Četvrtak 30.06.2011.
18:46
Beta

Odbrana traži slobodu za nacistu Kepira

Tužilaštvo je juče u završnoj reči na suđenju za ratni zločin Kepiru zatražilo strogu kaznu zatvora uprkos starosti optuženog (97) i manjka pouzdanih dokaza o njegovom učešću u novosadskoj raciji 1942. kada je ubijeno najmanje 1.200 ljudi, mahom Srba, Jevreja i Roma, za šta je optužen.

Odbrana tvrdi da nema dokaza protiv Kepira

Kepirov branilac Žolt Zotanji danas je zatražio obustavljanje suđenja, prvo, kako je rekao, zato što je taj slučaj već bio na sudu 1944. godine, i drugo zato što je optužba nelegitimna.

Šandor Kepiro je 1944. bio osuđen na 10 godina zatvora u vojnom sudu, ali su tu odluku poništile tadašnje vlasti. Komunistički režim ga je 1946. osudio na 14 godina zatvora.

Kepiro nikad nije odslužio ni jednu zatvorsku kaznu. On je pobegao u Argentinu gde je živeo više od pola veka pre nego što se 1996. vratio u domovinu.

Advokat je rekao da ako sud ne obustavi proces on onda traži da njegov klijent bude oslobođen, pošto njegova krivica ne može biti dokazana.

U nedostatku živih svedoka tužilaštvo je u velikoj meri zasnivalo svoje optužbe na prethodnim procesima i starim pisanim izjavama svedoka, posebno izjave jednog svedoka, Janoša Nađija, koji je po tvrdnji odbrane te izjave dao pod torturom.

Kepiro se nalazi peti na listi najtraženijih odbeglih nacista centra "Simon Vizental". Direktor Centra Efraim Zurof mu je ušao u trag u Budimpešti 2006. godine.

Izricanje presude na suđenju koje je počelo početkom maja zakazano je za 18. juli.

2024 © - Vesti online