Četvrtak 30.06.2011.
17:52
Beta

“Vojna akademija najelitnija u regionu“

"Ono što su kadeti Vojne akademije danas izvodili na terenu ne izvodi se ni na mnogo prestižnijim akademijama na način na koji se to radi ovde", rekao je Šutanovac novinarima nakon vežbe na Pasuljanskim livadama kod Ćuprije.

Imamo najelitniju akademiju u regionu: Dragan Šutanovac

Šutanovac je ocenio da su uslovi za izvođenje vežbe zbog jake kiše i magle bili izuzetno složeni i izrazio zadovoljstvo što je i pored toga vežba protekla na najbolji način.

On je čestitao načelniku Vojne akademije, brigadnom generalu Mladenu Vuruni i načelniku Generalštaba VS generalu Miloju Miletiću i podsetio da je ono što je danas prikazano na Pasuljanskim livadama samo završni deo vežbe koja je trajala mesec dana.

Šutanovac je rekao da mu je drago što je završna generacija koja je izvela vežbu prva u kojoj su se školovale i devojke, koje će od septembra u jedinicama preuzeti prve oficirske dužnosti.

Ministar je takođe ukazao da je od svih do sada održanih završnih vežbi Vojne akademije na današnjoj učestovalo najviše ljudi i tehnike.

Načelnik Generalštaba VS Miloje Miletić je ocenio da je vežba bila izvanredna i da su kadeti i kadetkinje Vojne akademije u praksi pokazali da poseduju potrebna znanja.

Miletić je rekao da ih vojska željno očekuje u svojim jedinicama kada u septembru dobiju prve oficirske činove.

Na pokaznoj vežbi sa bojevim gađanjem "Diplomac 2011" učestovalo je oko 800 pripadnika završnih godina smerova Vojne akademije kao i slušaoci škole za rezervne oficire i drugih pripadnika vojske.

Tema vežbe bila je "Taktička grupa u odbrani sa prelaskom u protivnapad", a osnovni zadatak je prikaz osposobljenosti kadeta i kadetkinja svih smerova Vojne akademije za izvršavanje zadataka na početnim oficirskim dužnostima.

Vežbu su posmatrali i strani vojni atašei akreditovani u Beogradu, kao i delegacije vojnih akademija Češke, Grčke, Egipta, Nemačke, Turske, Belgije i Holandije.

2024 © - Vesti online