Četvrtak 30.06.2011.
15:33
Blic

Haški optuženik pije kafu u Zagrebu

Slobodan Praljak u haškoj sudnici
 

Praljak je, kako navodi zagrebački Večernji list, snimljen u sredu, a na njegovo kretanje pazilo je nekoliko policajaca u civilu.


Haški sud nije javno objavio odluku o privremenom puštanju Praljka iz pritvora, što znači da je ta odluka imala oznaku tajnosti. Sudeći po dosadašnjoj praksi, ta odluka sigurno ima i stroge uslove, među kojima je zabrana komunikacije s novinarima, navodi dnevnik.
 

Nezvanično se saznaje da su zdravstveni problemi razlog za Praljkovo privremeno puštanje.
 

Bivši čelnici samoproglašene HR Herceg Bosne - premijer Jadranko Prlić, ministar odbrane Bruno Stojić, komandanti HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoje Petković, komandant vojne policije HVO-a Valentin Ćorić i načelnik kancelarije za razmenu zarobljenika Berislav Pušić optuženi su za zločine počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata, predvođenog bivšim hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom.
 

Oni su optuženi za proterivanje nehrvatskog stanovništva 1993. i pokušaj pripajanja određenih delova Bosne i Hercegovine Hrvatskoj.  Suđenje je završeno u martu ove godine, a presuda se očekuje tek za godinu dana.

2024 © - Vesti online