Četvrtak 30.06.2011.
14:47
Vestionline, Beta

Tadić za učešće Prištine na skupovima

Obraćajući se učesnicima samita Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, predsednik Srbije je istakao da će naša zemlja, koja preuzima predsedavanje tom regionalnom inicijativom nastaviti sa politikom unapređenja saradnje u regionu u zajedničkom cilju pristupanja Evropskoj uniji i rešavanja svih preostalih otvorenih pitanja.

Rešavamo otvorena pitanja sa Prištinom: Boris Tadić

Kao posebno dostignuće nove stvarnosti regiona, predsednik Tadić je naveo činjenicu da se otvorena pitanja sada mnogo češće rešavaju na bilateralnom nivou, kao što je slučaj sa aktuelnim dijalogom Beograda i Prištine.

On očekuje da će taj dijalog naredne godine dati konkretne rezultate.

"Srbija nikada neće piznati jednostrano proglašeno nezavisno Kosovo, ali je važno ispitati sve mogućnosti za rešenja koja će unaprediti život običnih ljudi i obezbediti održivu budućnos", rekao je Tadić.

U tom kontekstu, Srbija se, naglasio je, zalaže da se za predstavnike kosovskih Albanaca pronađe model za asimetrično učešće u regionalnim inicijativama.

Predsednik Srbije je istovremeno izrazio očekivanje da će istraga o navodima o trgovini ljudskim organima biti dovedena do kraja, jer, kako je istakao, od selektivne memorije nema koristi.

Predsednik Albanije Bamir Topi izjavio je, učestvujući na istom skupu, da Kosmet mora biti prihvaćen u svim regionalnim inicijativama i šire, a da svi koji to odbacuju predstavljaju pretnju principima regionalne saradnje.

Topi je rekao da Albanija podržava dijalog Beograda i Prištine i izrazio nadu da će ti razgovori dovesti do prihvatanja "nove realnosti" i omogućiti "izgradnju reciproročnih mostova između dve države".


“Pregovori ne znače priznanje Kosmeta“

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je cilj pregovora sa Prištinom poboljšanje života Srba na Kosmetu i da ni na koji način ne znače priznanje nezavisnosti pokrajine.

Dijalog nije priznanje: Goran Bogdanović

"Vlada ne smatra ove pregovore kao potvrdu nezavisnosti Kosova, već smatamo da su u interesu Srba, a samim tim i države Srbije", kazao je Bogdanović u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanja poslanika o politici prema Kosmetu.

On je rekao da je politika Vlade prema pokrajini zasnovana na Ustavu i skupštinskim rezolucijama, a da je jedini način za rešavanje problema Srba na Kosmetu razgovor sa Prištinom.

Bogdanović je rekao da su zahtevi nekih zemalja da Beograd prizna Kosmet "individualni zahtevi i tumačenja" i da vlada to nikada neće uraditi.

“Rešenja u cilju rešavanja problema Srba“

U skupštinskoj raspravi učestvovao je i šef pregovaračkog tima Beograda u razgovorima sa Prištinom Borko Stefanović koji je izjavio da Srbija i njegov tim u neće učiniti ništa što bi dalo potvrdu nezavisnosti Kosmeta, a da će dogovorena rešenja omogućiti prevazilaženje problema Srba u pokrajini.

Poboljšavamo život Srba na KiM: Borko Stefanović

Stefanović je rekao da iz Prištine u poslednje vreme dolaze razna tumačenja o tome šta je do sada dogovoreno, a šta ne, dodajući da u velikoj meri te informacije nisu tačne.

“Očekujemo u narednim danima dogovore za tri do četiri teme. Srbija i naš tim neće učiniti ništa što bi dalo potvredu nezavisnosti, a rešenja će biti takva da će omogućiti rešavanje problema Srba na Kosovu i Metohiji”, rekao je Stefanović.

On je podvukao da je bilo niz stvari koje su nepovoljne po Srbiju, ali da su izabrana ona koja su najmanje nepovoljna.

Stefanović je dodao da je sigurno da građani sa Kosova i Metohije neće moći da koriste “takozvane pasoše Kosova” i da neće moći da koriste registarske tablice, na kojima piše republika Kosovo i koje imaju grb Kosova.

2024 © - Vesti online