Četvrtak 30.06.2011.
13:49
Vestionline, Beta

Josipović protiv uslovljavanja Srbije

Hrvatska će držati vrata EU otvorenim za susede: Ivo Josipović

"Dinamika i brzina zavisiće od vas, ali će Hrvatska držati vrata otvorena i takođe će biti protiv pritisaka i novih uslova", poručio je Josipović na samitu šefova država ili vlada zemalja članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) na Svetom Stefanu u Crnoj Gori.

Budući da Hrvatska danas završava sva pregovaračka poglavlja sa EU, Josipović je naveo da je ovo "vrlo važan dan" za njegovu zemlju, ali i za sve zemlje regiona koje imaju iste ambicije.

"Završetak pregovora Hrvatske je dokaz da je proces širenja EU živ", konstatovao je hrvatski lider.

"Hrvatska je vaš partner i prijatelj, zapamtite da će našim uslaskom dobiti članicu koja se nikada neće umoriti od zagovaranja daljeg širenja i ulaska svih zemalja regiona u EU', poručio je Josipović.

“Treba da budemo najbolji susedi i partneri“

Hrvatski predsednik smatra takođe da su političari zemalja regiona odgovorni da otvorena pitanja prošlosti reše saradnjom i razgovorom i da to mora biti važnije od političke popularnosti.

"Pomoć može doći izvana, ali politička volja da se problemi reše mora doći od nas. Rešenje je važnije od političke popularnosti i nepopularnosti", kazao je Josipović.

Govoreći o odnosima Hrvatske sa BiH i Srbijom, on je istakao da "jedni drugima treba da budemo najbolji susedi i partneri", a da rešavanje problema "možemo dovršiti samo sami, niko umesto nas".

Saradnja 12 država regiona

 

Proces saradnje Jugoistočne Evrope je regionalna inicijativa utemeljena juna 1996. godine na sastanku ministara inostranih poslova zemalja Jugoistočne Evrope u Sofiji, sa ciljem promovisanja i jačanja dobrosusedskih odnosa između zemalja regiona i njegovog transformisanja u zonu mira, bezbednosti, stabilnosti i saradnje.


Inicijativu čini 12 država: Srbija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija i Turska.

 

Srbija danas od Crne Gore preuzima predsedavanje inicijativom, a našu zemlju na Svetom Stefanu predstavlja predsednik Republike Boris Tadić.


Širenje EU prioritet Poljske

Predsedavanje Evropskoj uniji od sutra preuzma Poljska. Šef diplomatije te zemlje Radoslav Sikorski izjavio je da je jedan od najbitnijih zadataka Varšave tokom predstojećeg šestomesečnog predsedavanja EU nastavak proširenja Unije na Zapadni Balkan, uključujući otpočinjanje pregovora o članstvu Srbije.

Poljska ne zaboravlja Balkan: Varšava

"Naš prvi prioritet je da obnovimo rast i mislimo da će za tim sve ostalo uslediti", rekao je Sikorski Rojtersu.

Kao drugi glavni zadatak Poljska je tokom svog predsedavanja Unijom od petka, 1. jula, zacrtala potpisivanje sporazuma o pristupu Hrvatske EU, započinjanje pregovora o članstvu Srbije u Uniji i dovršavanje sporazuma o slobodnoj trgovini s Ukrajinom, navela je britanska agencija.

2024 © - Vesti online