Četvrtak 30.06.2011.
13:38
Beta

Francuska naoružava libijske pobunjenike i deli Gadafjev novac

Gadafi finansira rat protiv sebe

"Humanitarna situacija je u jugo-istočnom delu Tripolija početkom juna bila jako teška. Počeli smo da stanovništvo padobranima iz vazduha snabdevamo humantiranom pomoći, namirnicama, vodom, i lekovima", rekao je Birkard.

Prema njegovim rečima, u tom periodu se sitacija libijskih civila pogorašala. "Tada smo počeli da ih snabedavanmo oružjem, kako bi mogli da se brane ", rekao je on, i dodao da je reč je o lakom tipu naoružanja koje civili mogu da koriste.

Odluka francuske vojske da libijske pobunjenike počne da snabdeva oružjem izazvala je negodovanje Velike Britanije.

"Velika Brtianija ne planira da oružjem snabdeva libijsku opoziciju. To ne bi trebalo da uradimo ", rekao je jedan od predstavnika britanskog ministarstva odbrane Džerald Hovart.

Predsednik komisije Afričke unije Žan Ping je rekao da će oružje kojim se snabdeva libijska opozocija "biti iskorišćeno za taoce". Jedan diplomata Ujedinjenih nacija rekao je, međutim, da rezolucija UN o Libiji ne zabranjuje da se civili, u cilju da se zaštite, snabdeju oružjem.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg potvrdio je i da je legitimni predstavnik libijskih pobunjenika, Nacionalni savet za tranziciju (CNT) primio prvih 100 miliona dolara pomoći. Kako navodi Frans pres, novac je uzet od zamrznute imovine predstavnika libijskog režima.

Od polovine februara, kada su počeli masovni protesti protiv Moamera Gadafija i njegove vlade, poginulo je desetine hiljada ljudi. Vojna intervencija u Libiji počela je 19. marta pod vođstvom Francuske, Velike Britanije i SAD, a NATO je 31. marta preuzeo komandovanje operacijom.

2024 © - Vesti online