Sreda 29.06.2011.
20:12
B92

Grčka: Mere štednje, suzavac i sukobi

Prema podacima agencija, vlada premijera Jorgosa Papandreua dobila je podršku većine poslanika u parlamentu od 300 mesta, za uvođenje novih mera s ciljem uštede 28,4 milijarde evra do 2015. godine i dobijanja novog paketa finansijske pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Za uštede i veće poreze glasao je i poslanik vladajućih socijalista Aleksandros Atanasiadis koji je ranije rekao da će glasati protiv.

EU pozdravila odluku Grčke 

 

Predsednik Saveta Evropske unije Herman van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozdravili su odluku grčkog parlamenta da usvoji rigorozne mere štednje, koje su bile preduslov za nastavak evropske finansijske pomoći ovoj zemlji.

 

"Današnje usvajanje revidiranog ekonomskog programa u grčkom parlamentu predstavlja važan korak ka neophodnoj fiskalnoj konsolidaciji i strukturalnim reformama koje će omogućiti jačanje razvoja", naveli su Van Rompej i Barozo u zajedničkom saopštenju. 

 

"Ovo je bilo glasanje za nacionalnu odgovornost", ocenili su oni, istakavši da je time Grčka spasena od bankrotstva. 

Prema podacima grčkih vlasti u sukobima je povređeno 26 policajaca i 15 demonstranata, prenela je agencija ANA.

Grupe koje protestuju zbog vladinih mera štednje, oko 22 časa po lokalnom vremenu i dalje kamenuju policiju i bacaju molotovljeve koktele, a policijaci pod punom opremom za razbijanje demonstacija, kao i ceo dan uzvraćaju suzavacem.

Na glavnom trgu Sintagma, ispred parlamenta, hiljade ljudi sa gas maskama uzvikuju antivladine parole i izazivaju sporadične incidente. Ulice u centru Atine, pune su polomljenih žardinjera, stakala i cela scena izgleda kao posle oružanog sukoba.

Kroz noć odjekuju sirene policijskih automobila. Jedna grupa demonstranata napala je zgradu Ministarstva finansija i zapalila poštu koja se nalazi u prizemlju zgrade.

Demonstranti su porazbijali stakla na nekoliko banaka i radnji, kao i na restoranu Mekdonalds, na glavnom trgu.

Samo nekoliko kvartova dalje od Sintagme, ni po čemu ne može da se nasluti da su na glavnom gradskom trgu demonstracije, a i na samom trgu osim demonstranata ima i mnogo turista, koji su, očigledno svratili da vide šta se dešava.

2024 © - Vesti online