Sreda 29.06.2011.
12:01
J. Arsenović - Vesti

Medvedev kao stari poznanik

Igor Gojković, šef dopisništva Radija Glas Rusije
 

Kako je bilo na dodeli Medalje Puškina?
- U isto vreme i svečano i dirljivo. Bilo je pozvano samo 11 ovogodišnjih dobitnika raznih ruskih državnih priznanja iz celog sveta, od toga samo dva laureata Medalje Puškina. Oficijalni deo ceremonije dodele je, shodno protokolu, trajao oko pola sata, uz čestitanje predsednika Rusije i šampanjac.
 

Čvrste veze

Veze između Rusa i Srba su isuviše čvrste da bi zavisile od političkih upliva sa jedne ili sa druge strane. Ruski pesnik Tjutčev je davno rekao da se Rusija umom ne može shvatiti, već samo osećajem. Rekao bih da se to odnosi i na prirodu rusko-srpskih odnosa, dodaje Gojković.

Kako se zaslužuje to značajno priznanje?
- Dugogodišnjim radom na jačanju rusko-srpskih odnosa, širenjem ruske kulture i umetnosti, prisutnosti ruskog jezika u Srbiji. Ja već 11 godina vodim Radio Glas Rusije u regionu Balkana, i verovatno sama činjenica da sam prvi državljanin Srbije koji je dobio ovo veliko priznanje, i prvi Srbin kome je predsednik Rusije lično uručio jednu državnu nagradu Ruske Federacije, govori dovoljno o mojim zaslugama.

Kakav je utisak na vas ostavio Medvedev?
- To je bio naš prvi susret, ali kada smo posle oficijelnog dela ceremonije, neformalno uz šampanjac razgovarali desetak minuta, imao sam utisak kao da sam posle dugo godina ponovo sreo starog poznanika sa kojim mogu da podelim mnoge zajedničke teme.
 

Šta mislite o odnosima Rusije i Srbije, pogotovu posle ocene da je Srbija nebezbedna i da ruske diplomate treba da dobiju veće plate?
- Ma, to su administrativne formulacije koje se odnose, kako sam ja shvatio, na službenike odeljenja beogradske Ambasade Ruske Federacije u Prištini. A Rusija nije, niti će, to mi je rekao lično predsednik Medvedev, ikada priznati Kosovo. Za Rusiju postoji samo država Srbija i shodno tome, normalno je da ljudi koji rade na Kosovu, u problematičnom delu države Srbije, primaju više para.
 

Da li je Moskva još zainteresovana za širenje zone uticaja na Balkanu?
- Rusija je bila, jeste i biće uvek prisutna u našem regionu.
 

Jesu li Srbi i dalje rusofili?
- Ta priča o rusofilima i rusofobima je samo ekstremno, možda čak i ispolitizovano gledanje na suštinu rusko-srpskih odnosa. A ta suština je mnogo dublja. Odnos Srba prema Rusiji, a ja vam slobodno mogu reći i obrnuto, jeste stvar nekih mnogo sadržajnijih podudarnosti: istorijskih, religijskih, kulturnih, slovenskih.
 

Čeda lupa po direktivi

Kako je u Rusiji dočekana izjava Čede Jovanovića da se Jeremić i Lavrov "grle k'o medvedi"?
- Čujte, Jovanović je dobio zadatak da radi to što radi, ali njegovi ispadi malo šta mogu suštinski da promene u odnosu Rusije prema Srbiji.

2024 © - Vesti online