Utorak 28.06.2011.
21:14
Vestionline

Mali rat na ulicama Atine

Sukobi na ulicama Atine
 

Na centralnom atinskom trgu Sintagma, ispred parlamenta koji sutra treba da glasa o paketu mera, čuju se uzvici "Radnici, možete da živite bez gazde", "Želimo prava za radnike, a ne profit za gazde" i "Nema žrtvovanja za plutokratiju".


Na atinskom trgu bilo je raspoređeno više od 5.000 policajaca dok je na protestu učestvovalo više od 20.000 ljudi, ali je njihov broj postepeno smanjivan da bi na kraju na Sintagmi ostale samo grupe mlađih demonstranata.

Policija je saopštila da je 18 ljudi privedeno tokom nereda, od kojih je pet zadržano u stanici dok su povređena četiri policajca, koji su prebačeni u vojnu bolnicu, preneo je AP.

Tokom popodnevnih nereda, grupa demonstranata je zapalila dva kamiona kompanija mobilne telefonije za koje su, kako navodi Rojters, verovatno mislili da su reportažna kola TV stanica, išaravši ih sloganima protiv medija i banaka.

Televizija ERT javlja da su škole i sudovi zatvoreni, bolnice rade sa minimalnim brojem ljudi, a prekida u saobraćaju biće i na kopnu, i na moru i u vazduhu. U štrajku jedinio ne učestvuje atinski metro.
 

Demonstracije se održavaju i u Solunu, drugom po veličini gradu u Grčkoj, kao i u drugim gradovima širom zemlje. Zatvoren je i jedan od najprometnijih graničnih prelaza Ezvoni, gde je formairana kolona vozila.

Nekoliko sati pre štrajka premijer Jorgos Papandreu pozvao je poslanike da podrže stroge mere štednje kako bi se zemlja izbavila iz teške dužničke krize.


Ishod glasanja je za sada neizvestan budući da se Papandreu suočava sa protivljenjem i u samoj vladajućoj stranci PASOK koja ima tesnu većinu od 155 od ukupno 300 mesta u parlamentu.

2024 © - Vesti online