Utorak 28.06.2011.
18:14
Beta

"Srbija mora da goni Mladićeve pomagače"

Glavni tužilac Haškog tribunala: Serž Bramerc
 

"Pozdravljamo izjave Srbije da će istražiti i krivično goniti one koji su činili mrežu podrške Mladiću dok se skrivao i očekujemo da te aktivnosti dobiju prioritet i da budu izvedene do kraja", kazao je Bramerc u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz.

Bramerc je istakao da se od Srbije traži da bez odlaganja uhapsi haškog optuženika Gorana Hadžića, kao i da pojača napore i uhvati optuženog Radovana Stankovića, koji je pre cetiri godine pobegao iz zatvora u Foči.

On je dalje rekao da Tužilaštvo ima vrlo čvrstu osnovu za predmet "Mladić", podsećajući da se mora utvrditi Mladićeva individualna krivična odgovornost za zločine. "Oslanjaćemo se na neke dokaze koji nisu morali nužno biti predočeni u predmetima koji se vode protiv drugih optuženika", poručio je Bramerc.

Prema njegovim rečima, Tužilaštvo će se u predmetu "Mladić" fokusirati na utvrđivanje veze između zločina na terenu i Mladića kao najvišeg vojnog vođe bosanskih Srba.

"Zato ćemo se i dalje oslanjati na pomoć vlasti kada se radi o pristupnim dokumentima, arhivama i svedocima", naglasio je Bramerc.

Glavni haški tužilac dalje je poručio da su već preduzete mere kako bi se pred ovim sudom ubrzao sudski postpak protiv Mladića. "Na primer, organizovali smo optužnicu i ujednačili smo je sa optužnicom protiv Radovana Karadžića, političkim vođom kojem se trenutno sudi za iste zločine za koje je optužen Ratko Mladić", kazao je Bramerc.

On je dodao da je još jedan od načina za ubrzavanje postupka korišćenje pismenih dokaza kad god je to primereno pošto to skraćuje vreme iznošenja dokaza u sudnici.

Bramerc je dalje naveo da suđenja osobama koje same sebe zastupaju traju mnogo duže, naglašavajući da Tužilaštvo smatra da bi Mladićeva prava najbolje bila zaštićena ako bi imao pravnog zastupnika.

"Na kraju će sekretar Tribunala i sudije doneti odluku i preduzeti potrebne mere za organizovanje njegove odbrane", kazao je glavni tužilac Haškog tribunala.

Izmenjenom optužnicom, Mladiću se na teret u 11 tačaka stavljaju genocid, zločini protiv čovečnosti nad nesrbima i kršenja zakona i običaja rata tokom sukoba u BiH 1992-95. Mladić je uhapšen 26. maja u selu Lazarevo u Srbiji, a izručen Hagu
31. maja.

2024 © - Vesti online