Ponedeljak 27.06.2011.
21:21
Vestionline

NATO uništio Gadafijev autobus

Pobunjenici ne odustaju od borbe
 

Predstavnici libijske vlade koji su odveli novinare na mesto napada, rekli su da su dve rakete NATO pogodile autobus, koji je Gadafi često koristio tokom putovanja po Libiji.

Ranije danas zapadne novinske agencije javile su da su se dve snažne eksplozije čule u centru Tripolija, gde se nalazi Gadafijeva rezidencija Bab al Azizija, ali tada nije saopšteno šta je pogođeno.

NATO je u martu započeo vazdušnu kampanju u Libiji gađajući položaje režimskih snaga i vojne objekte, a često je na meti i kompleks Bab al Azizija, podsetila je francuska agencija.

Zvaničnik UN: Pobunjenici u Libiji u blagoj prednosti

Libijski pobunjenici, kojima NATO pruža pomoć, sada su u blagoj prednosti u odnosu na snage lojalne libijskom vođi Moameru Gadafiju, rekao je generalni podsekretar UN za politička pitanja Lin Pasko Savetu bezbednosti UN.

"Iako ne znamo sve detalje vojne situacije na terenu, jasno je da sada blagu prednost imaju opozicione snage, kojima NATO povremeno pruža pomoć izvođenjem vazdušnih napada", kazao je Pasko.

Ovo je, kako je naveo AP, prvi put da je jedan zvaničnik UN javno nagovestio da se situacija u ratu u Libiji preokreće u korist pobunjenika od kada su pre više od tri meseca snage NATO-a, u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti, počele bombardovanje kako bi zaštitile civile.

Presko je, takođe, potvrdio da se sukobi približavaju libijskoj prestonici Tripoliju, kao što javljaju izveštači sa lica mesta.

2024 © - Vesti online