Četvrtak 22.10.2009.
20:38
Vestionline

Prekinut lanac trgovine bebama

Bugarska policija prekinula je lanac trgovine bebama i uhapsila u Slivenu dvoje ljudi, koji su osumnjičeni za krijumčarenje trudnih žena u Grčku, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Bugarske.


Neimenovani muškarac i žena, 38-ogodišnji državljani Bugarske, iz sela Ljubenova mahala kod Nove Zagore, pritvoreni su zbog ilegalnog prebacivanja najmanje 13 trudnih žena romskog porekla u susednu Grčku, gde su potom njihove bebe prodavane radi usvajanja, navodi se u policijskom saopštenju.


Par je u grčkim bolnicama trudnicama obezbeđivao finansijsku podršku i unajmljivao lokalne advokate da organizuju usvajanje, preneo je Rojters.
Taj lanac trgovine bebama funkcionisao je od 2006. godine, a žrtve su iz bugarskih mesta Jambola, Kazanlaka, Plovdiva i Haskova.


Cena jedne bebe se kretala u rasponu od 6.000 do 8.000 evra, a majke bi od te sume dobijale oko 5.000 evra. Par je pre otpočinjanja ovog posla prodao i svoje dvoje dece. Osumnjičenima je određen pritvor do 72 sata.


Nekoliko sličnih lanaca razbijeno je tokom prethodnih godina u Bugarskoj, najsiromašnijoj zemlji Evropske unije, koja do sada ne uspeva da se izbori sa organizovanim kriminalom, uprkos stalnim kritikama iz Brisela.
 

2024 © - Vesti online