Ponedeljak 27.06.2011.
15:18
Beta

Ustavni sud ćuti o Statutu Vojvodine

Na konferenciji za novinare, portparol DSS-a Petar Petković je rekao da je ta stranka 24. decembra 2009. godine zatražila da se oceni usklađenost Statuta Vojvodine sa Ustavom, ali se sud još nije izjasnio.

Ustavni sud ćuti godinu i po dana, podseća Petar Petković

Petković je ocenio da je Statut Vojvodine neustavan jer je, umesto decentralizacije i izvornih prihoda, utvrdio glavni grad i Vladu Vojvodine, predstavništva u inostranstvu, latinicu kao zvanično pismo i Vojvođansku akademiju nauka i umetnosti.

On je ukazao da je taj sud obavezan da se oglasi kada zahtev za ocenu ustavnosti pokrenu poslanici.

Portparol DSS-a je podsetio da je u nedelju, 26. juna, zasedao Glavni odbor te stranke koji je utvrdio stranačka dokumenta potrebna za predizbornu kampanju i predstojeće izbore.

On je rekao da će okosnica te kampanje za DSS-a biti šest ciljeva njenog Glavnog odbora: razvoj Srbije, poštovanje Ustava koji predviđa da su Kosovo, Vojvodina i Raška oblast neodvojivi delovi Srbije, i saradnja sa Rusijom, Kinom, SAD i Evropskom unijom na ravnopravnim osnovama.

Ti ciljevi odnose se i na očuvanje statusa vojne neutralnosti, saradnje sa Republikom Srpskom na osnovanama Dejtonskog sporazuma i zaustavljanje izumiranja Srbije, odnosno očuvanje porodičnih vrednosti.

2024 © - Vesti online