Ponedeljak 27.06.2011.
14:46
Beta

Hag izdao nalog za hapšenje Gadafija

Sudije su saopštile da je Gadafi tražen zbog organizovanja ubijanja, pobvređivanja, hapšenja i utamničenja više stotina civila tokom prvih 12 dana ustanka za njegovo svrgavanje, kao i za pokušaj prikrivanja zločina.

Tražen: Moamer Gadafi

Tužilac Luis Moreno-Okampo optužio je Gadafija i njegove snage za pucanje na demonstrante, granatiranje pogrebnih povorki i korišćenje snajpera za ubijanje ljudi koji su napuštali džamije tokom prvih dana obračuna sa pobunjenicima.

Tužioci sada smatraju da su ti rani napadi samo početak zločina koje su počinile snage lojalne Gadafiju.

"Zločini se nastavljaju danas u Libiji. Gadafi mora da bude uhapšen kako bi se zaustavili zločini i zaštitili civili u Libiji", navodi se u saopštenju Morena Okampa.

Savet bezbednosti UN je 26. februara naredio ICC-u da istraži zločine u Libiji, a Moreno-Okampo je nekoliko dana kasnije otvorio zvaničnu istragu.

On je 16. maja tražio hapšenje Gadafija, njegovog sina i Al Sanusija.

Izdavanje naloga za hapšenje, smatra agencija Asošiejted pres, moglo bi da oteža napore da se pregovorima okončaju sukobi u Libiji koji traju više od četiri meseca.

ICC, međutim ne raspolaže policijskim snagama i do sada se susretao sa brojnim teškoćama u privođenju osumnjičenih, dodaje AP.

Najveća verovatnoća za privođenje Gadafija je, prema oceni agencije AP, ako libijski pobunjenici uz pomoć NATO-a preuzmu kontrolu nad Libijom, uspeju da ga uhapse i pristanu da ga izruče.

U do sada jedinom slučaju protiv nekog šefa države, ICC je dva puta izdao međunarodni nalog za hapšenje predsednika Sudana Omara al Bašira po optužbama za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine u Darfuru, ali je i dalje na slobodi.

Bašir je više puta putovao u prijateljske zemlje i nije bio uhapšen.

2024 © - Vesti online