Ponedeljak 27.06.2011.
03:29
Beta

Nezavisnost RS nije u interesu Srbije

Danijel Server
 

Ako bi predsednik Boris Tadić to podržao, morao bi da odustane od ulaska Srbije u Evropsku uniju, a ako bi se suprotstavio, izgubio bi izbore, ocenio je Server u intervjuu za list "Danas".


Taj predavač na Školi za napredne međunarodne studije Univerziteta Džons Hopkins u SAD, rekao je da je zvanična poseta Tadića Sarajevu, najavljena za 6. jul, olakšana hapšenjem Ratka Mladića.


"Srbija, dok glasno insistira na podršci jedinstvenoj Bosni i Hercegovini, u praksi je fokusirana na podržavanje Republike Srpske i Milorada Dodika u njegovom zahtevu za maksimalnom autonomijom. Ali, Beograd neće želeti da Dodik ide u pravcu nezavisnosti, jer to bi stavilo Borisa Tadića u tešku poziciju - priznavanje RS i ujedno odustajanje od nade za skoriji ulazak u EU, ili nepriznavanje i odustajanje od nade za reizbor na predstojećim izborima u Srbiji", rekao je Server.


Server je rekao da Dejtonski sporazum kojim je okončan rat u BiH, mora biti izmenjen u skladu s preporukama Evropskog suda za ljudska prava u pogledu diskriminatornih odredbi.


"Nadam se da će Dejtonski sporazum biti izmenjen tako da omogući vlastima u Sarajevu sve nadležnosti neophodne u pregovorima za priključenje EU", rekao je on.


Prema Serveru, Dodik će učiniti sve da da EU u procesu integracija direktno pregovara s Republikom Srpskom, ali to Brisel ne bi smeo da dozvoli, već da treba da stavi do znanja da se Uniji priključuje država, a ne entitet.


"Brisel bi morao da se opameti u vezi s tim i jasno stavi do znanja da je vlada u Sarajevu ta koja se priključuje EU, a ne Federacija ili Republika Srpska. Ako Brisel u tome ne uspe, to bi moglo da prouzrokuje raspad Bosne, što verovatno ne bi bio miran proces. Povrh toga, ishod ne bi bio onakav kakav bi Zagreb i Beograd želeli", upozorio je Server.

2024 © - Vesti online