Nedelja 26.06.2011.
23:17
Beta

Talibani devojčicu (8) iskoristili za bombaša-samoubicu

Talibani tvrde da ne koriste decu, ali fotografija tvrdi suprotno

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su gerilci dali devojčici paket i rekli joj da ga odnese do policijskog vozila.

"Kada se devojčica približila vozilu došlo je do eksplozije", navodi se u saopštenju, dodajući da nije bilo drugih žrtava u eksploziji koja se dogodila u provinciji Uruzgan, prenosi BBC.

U saopštenju minstarstva navodi se da je incident u Uruzganu "sramotan zločinački čin". "Dete, nevino i dobronamerno, uzelo je torbu i prišlo policijskom vozilu. Kada se devojčica približila gerilci su aktivirali eksploziv i ubili dete", navodi se u saopštenju policije.

Guverner oblasti Čar Čeno, u kome se dogodio napad, rekao je BBC-ju, da je devojčica iz obližnjeg sela. On je dodao da počinioci ovog zločina nemaju granica ni poštovanja prema bilo kome.


Analitičari kažu da gerilci regrutuju i odrasle žene i mlade muškarce za samoubilačke napade, iako talibani odbacuju tvrdnje da koriste decu. Međutim, prošle nedelje u Pakistanu talibani su kidnapovali takođe osmogodišnju devojčicu kojoj su opasali eksploziv i poslali je na policijski punkt. Srećom, devojčica je počela da vrišti pozivajući policiju u pomoć i tako je spasena sigurne smrti. 


U maju je avganistanska policija pronašla četvoricu dečaka, koji su imali najviše 13 godina i koji su im rekli da su regrutovani za bombaše samoubice u susednom Pakistanu. 

Današnji incident se desio dan posle napada žene bombaša-samoubice na bolnicu u kome je poginulo najmanje 38 ljudi na istoku zemlje, a desetine su povređene. 

2024 © - Vesti online