Nedelja 26.06.2011.
16:13
Beta, Vestionline

Ko sve u Srbiji nosi elektronsku narukvicu?

Elektronska narukvica
 

Među njima su od nedavno folk pevačica Svetlana Ražnatović i njena sestra Lidija Ocokoljić, koja su osuđene na kućni zatvor.

Za razliku od Borojevića, sestre Ceca i Lidija, će za svaki eventualni izlazak morati da dobijaju dozvolu suda.

Poznata pevačica i njena sestra Lidija Ocokoljć su narukvice za elektronski nadzor dobile 22. juna, pošto je sud potvrdio njihovu nagodbu sa tužilaštvom.

Ražnatović je priznala da je protivpravno prisvajala novac od transfera 10 fudbakera FK “Obilić“ u inostrane klubove i bez dozvole držala 11 pištolja, a Ocokoljić da je pomagla sestri u malverzacijama.

U skladu sa sporazumom o priznanju krivice one će u kućnom zatvoru provesti osam, odnosno šest meseci i platiće novčanu kaznu od milion i po evra.

I vlasnik firme "DTM Relations" Nikola Dimitrijević se nagodio. On je u zamenu za godinu dana kućnog zatvora priznao da je odbeglom narko-bosu Darku Šariću omogućio kupovinu firme "Mitrosrem".

Kazna kućnog zatvora u Srbiji je prvi put izrečena Z. J. iz Kraljeva, koji je pravosnažno osuđen na pet meseci zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Odašiljač za elektronski nadzor na nogu mu je postavljen 5. januara, a njegova kazna istekla je početkom juna.

Mogućnost izricanja mere elektronskog nadzora uvedena je oktobra prošle godine i ona može biti određena samo za kazne zatvora do godinu dana.

Osuđenicima koji kaznu služe u kućnom zatvoru zabranjeno je da napuštaju kuću bez posebne dozvole suda, ali ukoliko su stalno zaposleni imaju pravo da idu na posao.

Njihovo kretanje se 24 sata dnevno nadzire se iz Centra za monitoring Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, koja je "u startu“ nabavila 200 narukvica za elektronski nadzor.

Ukoliko prekrše određene mere, Uprava o tome obavestava sud koji u tom trenutku meru kućnog zatvora može da zameni i osuđenika uputi na dalje izdržavanje kazne u zatvor.

2024 © - Vesti online