Nedelja 26.06.2011.
05:11
Politika

“Delta“ traži saradnike na selu

Po uzoru na saradnju, kakva postoji između velikih kompanija i malih proizvođača u zemljama Evropske unije, u “Delta holdingu” spremni su da nešto slično ponude svojim kooperantima u Srbiji, piše beogradska “Politika“.


Jelena Krstović, potpredsednica “Delta Holdinga” za korporativne komunikacije, kaže da oni pozivaju potencijalne kooperante na zajedničko podizanje voćnjaka i proizvodnju voća i povrća, kao i uslužni tov svinja. Sve to za poznatog kupca.

"Delta" traži uzgajivače jabuka


“Domaćim poljoprivrednim proizvođačima ’Delta agrar’ nudi rešenje za jedan od njihovih najvećih problema, a to je plasman proizvoda. Garantujemo otkup celokupnog roda voća i povrća i utovljenih svinja“, navodi Krstovićeva.

“Kooperantima koji se opredele za saradnju, ’Delta agrar’ obezbeđuje sav repromaterijal za početak proizvodnje i tehničku podršku stručne službe. Kompletan tok proizvodnje kooperanata ’Delta agrara’ biće nadgledan, kako bi sve što se proizvede, bilo visokog kvaliteta i potpuno zdravstveno bezbedno“, navodi ona.


Prema njenim rečima, cilj “Delta agrara” je da za sebe veže ozbiljne proizvođače voća i povrća, koji bi, potpisivanjem ugovora o proizvodnji, unapred znali koju količinu voća i povrća treba da predaju kompaniji, kao poznatom kupcu.


S druge strane, “Delta agrar” na početku proizvodnog ciklusa kreditira proizvođače, dajući im na odloženo semena, pesticide, sisteme za navodnjavanje i sve ostalo što im je potrebno, a što će oni kasnije vratiti iz roda.


Kooperanti mogu da računaju na potpisivanje ugovora o zagarantovanom otkupu roda u narednih 15 godina. Konkretno, kompanija budućim kooperantima nudi mogućnost nabavke kvalitetnih italijanskih sadnica jabuka, pod istim uslovima pod kojima ih “Delta agrar” nabavlja za svoj voćnjak u Čelarevu, kao i stubova, mreža i ostalog pratećeg materijala.


Pomoć pri uzimanju kredita


Međutim, podizanje jednog hektara najmodernijeg jabučara košta najmanje 20.000 evra po hektaru, i zato se nameće pitanje kako da neko započne tu investiciju.
Jelena Krstović objašnjava da kooperant može započeti investiciju finansiranjem iz sopstvenih sredstava, uzimanjem kredita u poslovnoj banci, pod komercijalnim uslovima, ili dinarskih kredita, namenjenih finansiranju poljoprivredne proizvodnje uz državnu subvenciju dela kamate.


Ona navodi da se njihova pomoć kooperantima pri dobijanju kredita sastoji u izradi biznis plana, kao izuzetno važnog faktora. pri uzimanju kredita. Njegova sadržina u velikoj meri određuje pozitivan ishod dobijanja zajma i u neku ruku ima karakteristike garancije.


Garantuju da će ispuniti obaveze


Poljoprivrednici su se mnogo puta opekli, jer im otkupljivači robu nisu platili, a zbog loših ugovora i sporih sudova od naplate potraživanja su morali da dignu ruke. Praktično, svako selo u Srbiji ima neku takvu priču. Zato je garancija otkupa, i to na 15 godina, neizbežno pitanje.


“Potpisani ugovor i pozitivni zakoni Republike Srbije dovoljna su garancija da će obaveze proistekle iz ugovora biti ispunjene. Osim toga, tu su renome i ugled ’Delta agrara’, kompanije koja je drugu godinu zaredom proglašena za najveću u domaćem agrobiznisu, koja primenjuje svetske standarde i modernu tehnologiju, i u skladu sa tim postiže rekordne prinose i rezultate“, kaže Jelena Krstović.

2024 © - Vesti online