Ponedeljak 14.12.2009.
14:26
T. Zečević - Vesti

Stopirana distribucija vakcine u Srbiji

Da vakcina nije krenula iz "Torlakovog" skladišta potvrdio je "Vestima" i direktor Instituta za imunologiju i virusologiju dr Ranko Dakić, koji nije krio da specijalni transportni kamioni nisu napustili "Torlakovo" dvorište.


- Tačno je, zaustavljena je distribucija vakcine, ali ne zbog "Torlaka" već zbog nedostatka određenih papira - rekao je dr Dakić. On je dodao da im je rečeno kako ne smeju pomeriti vakcinu bez sertifikata "ni metar iz skladišta".

Umrle 33 osobe


Za poslednjih devet dana od svinjskog gripa umrlo je devet ljudi, među njima dvoje dece. Tri trudnice, od kojih je jedna u kritičnom stanju, nalaze se na respiratorima. Inače, do sada su u Srbiji umrle 33 osobe, dok se 581 osoba nalazi na lečenju, a 22 su priključene na aparate za veštačko disanje.


- Tražili smo da obavimo barem takozvanu karantinsku distribuciju kako bi vakcinu "približili" domovima zdravlja, ali ni za to nismo dobili dozvolu. Pošto je "Torlak" u ovom poslu samo dobrovoljni uslužni servis, pravila moramo poštovati - rekao je direktor Dakić.


Tako se skandalima, koji su pratili tender za nabavku vakcine, izbor uvoznika i posrednika pridružio i ovaj poslednji u kojem će, kako saznajemo, sertifikat biti nedostupan sve dok se ne kompletira dokumentacija proizvođača vakcine "Novartisa". Istog onog ponuđača vakcine za koga je tenderska komisija tvrdila da jedini ima kompletnu dokumentaciju.

Tender za drugu vakcinu?


U rašomonijadi oko vakcine otkrivena je i još jedna skrivena činjenica, a to je da "Novartisova" vakcina ne sme da se daje deci do tri godine i trudnicama jer sadrži nedozvoljenu količinu antigena.
Zbog toga se razmišlja uvozu određenih količina druge, "Sanofijeve" vakcine, za šta je potrebno raspisivanje novog tendera.


"Vesti" su već pisale o tome da Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) poslednjih nekoliko dana "češlja" tendersku dokumentaciju, da su inspektori već nekoliko puta bili u Fondu zdravstva Srbije, Ministarstvo zdravlja, Agenciji za kontrolu lekova...


I dok SBPOK radi svoj posao, Agencija za lekove privodi kraju kontrolu ispravnosti vakcine, koja bi trebalo da se okonča do 17. decembra. Ukoliko se dobije sertifikat "Torlaku" bi, po rečima direktora Dakića, bilo potrebno dva dana da distribuira vakcinu po Srbiji i jedan dan da je isporuči Beogradu. To znači da vakcinacija stanovništva, iako su je najavljivali za 8. decembar, ne može da krene pre 20. decembra.

2022 © - Vesti online