Subota 25.06.2011.
10:42
Mondo

Kako su Pepersi preživeli Frušanteov odlazak

Nastup uživo: Red hot čili pepers
 

O novom albumu, odlasku dugogodišnjeg gitariste Džona Frušantea i tome kako je bend uspeo da "pregrmi" njegov odlazak i ostane na okupu, magazinu "Spin" ispričao je basista benda Fli.

Fli je otkrio da je petogodišnja pauza bila planirana i da je upravo on bio inicijator tako dugog vremenskog razmaka između dva albuma.

"Jednostavno sam morao da se sklonim od benda na neko vreme, došao sam u fazu u kojoj sam se osećao potpuno disfunkcionalno i užasno dosadno. Shavio sam da smo do tog trenutka puno toga postigli, i sklonio sam se upravo da bih dao bendu šansu da opstane. Vreme koje sam proveo van benda mi je pomoglo da shatim koliko sam za njega vezan i koliko volim svog prijatelja Entonija Kidisa (pevača)".

O tome zašto je gitarista Džon Frušante napustio bend, i to po drugi put, Fli je rakao da je to njihova stvar i da nije bilo nikakve svađe, već da Džon jednostavno više nije želeo da bude deo RHCP-a.

"On je jednostavno želeo da radi stvari koje mu dinamika benda nije dozvoljavala. Zahvalan sam za vreme koje je Džon proveo u bendu, bilo je to zaista fenomenalan period - kreativan i beskrajno zabavan".

Novi album "Pepersa" koji će imati afrički prizvuk je završen, a Fli smatra da su odradili odličan posao i "pronašli drugu stranu sebe" dok su ga stvarali.

"Ovaj album je drugačiji od naših prethodnih, govori o životu i smrti - to je glavna tema, što nije bio čest slučaj na našim prethodnim albumima".

"Sada smo u drugom sastavu, imamo novog gitaristu, Džoša Klingkofera, momka koji je sjajan svirač. Džon je bio fenomenalan gitarista, virtuoz koji je mogao da odsvira sve što poželimo, ali Džoš je takođe veoma talentovan i uneo je neku novu stvaralačku energiju u bend".

O vremenu koje je proveo van benda i tome koliko je to promenilo njegov pristup komponovanju i odnose u bendu Fli kaže:

"Vreme koje sam proveo van benda proveo sam studirajući muziku i to je u velikoj meri promenilo moj pristup radu i način na koji stvaramo pesme. Ranije sam pesme za bend komponovao uglavnom na bas gitari, a sada to radim na najrazličitijim instrumentima i osećaj je potpuno drugačiji".

Kao najtužniji momenat Fli je istakao smrt njihovog zajedničkog prijatelja koja ih je zatekla u studiju i inspirisala da napišu pesmu "Brendan's Death Song", koja govori o njihovom prijatelju Brendonu Mulenu.

2024 © - Vesti online