Subota 25.06.2011.
08:13
Beta

Nagrađen mađarski reditelj

Mađarskom reditelju pripala nagrada za doprinos svetskoj kinematografiji

Beli Taru je nagradu uručila selektorka festivala Tatjana Ficl, pred početak projekcije njegovog filma "Torinski konj", koji je narađen na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu.

Bela Tar se prilikom uručenja nagrade zahvalio novosadskoj publici na interesovanju koje su pokazali za njegove filmove i dodao da on uglavnom snima filmove o ružnim mestima i lepim ljudima.

"Film `Torinski konj' je možda manje od filma, a možda i više od filma, to ćete vi odlučiti", rekao je on.

Nakon projekcije filma organizovan je razgovor reditelja sa publikom i tom prilikom Bela Tar je rekao da je on u svom ostvarenju želeo da prikaže teškoće života i izvesnost smrti.

"Često sam mislio o tome kako nam je svakog dana život kraći i želeo sam da na neki način objasnim tu smrt koja dolazi. Ovo nije film o apokalipsi, jer ona podrazumeva neki veliki i grandiozni događaj, a film zapravo prikazuje kako život slabi svakog dana, sve dok se ne ugasi", rekao je on.

Film "Torinski konj" nosi sva obeležja originalog stila Bele Tara, uključujući duge kadrove, crno-belu fotografiju i gotovo odsustvo dijaloga.

Bela Tar je napravio film na osnovu priče o Ničeu koji je kolabirao nakon pokušaja da spase konja od okrutnog bičevanja na ulici, i prema njegovim rečima, hteo je da prikaže i šta se dogodilo sa tim konjem nakon toga.

"Torinski konj" je priča o porodici koja preživljava zahvaljujući ovom konju, i njihovoj sudbini kada ga izda snaga.

2024 © - Vesti online