Subota 25.06.2011.
07:32
Srna

“Može me smeniti samo narod“

"Nisam čovek koji se plaši, niti mi je ova funkcija data rođenjem, shvatam da jednog dana neću biti predsednik RS, ali sam siguran da o tome neće odlučiti stranci, već narod na izborima", rekao je Dodik za Radio-televiziju RS.

Može me smeniti samo narod na izborima: Milorad Dodik


Komentarišući pisanje mostarskog "Dnevnog lista" da je američki ambasador u BiH Patrik Mun na nedavnom sastanku sa predsedavajućim Predsedništva Nebojšom Radmanovićem poručio da se Dodik mora povući do kraja godine, predsednik Srpske je rekao da su tu priču iz Sarajeva plasirali platformaši, zbog uspešnog dogovora RS sa EU o reformi pravosuđa u BiH, čime je bitno rehabilitovana i ojačana međunarodno-politička pozicija Srpske.


On je istakao da Srpska u strukturalnom dijalogu potencira da se utvrdi na koji način se zloupotrebljavaju prava kada je reč o formiranju Suda i Tužilaštva BiH i kako su ove institucije razvile prakse koje su u suštini protiv interesa RS u svakom pogledu.
"Strukturalni dijalog treba da na sto stavi činjenice, a to su da su Sud i Tužilaštvo BiH osnovani pravnim nasiljem visokog predstavnika", pojasnio je Dodik.


“Grade sistem za radikalne islamiste“


Dodik smatra da je sasvim izvesno da kandidat za predsedavajućeg Saveta ministara BiH Slavo Kukić neće dobiti podršku u parlamentu BiH za izbor na tu funkciju, i da ga neće podržati ni SDS.


"SDP pokušava da nametne promuslimanski koncept po kome se želi napraviti novi politički sistem koji će biti predat u ruke radikalnim islamskim organizacijama u budućnosti. To znači da bi Srbi bili marginalizovani, kao što to danas pokušavaju da urade sa Hrvatima", rekao je Dodik, naglašavajući da je zbog toga bilo važno da Srpska vodi ovakvu politiku.

"Niko ne sme da osporava nadležnosti Srpske"


Prema njegovim rečima, veoma je važno i što su SNSD i SDS, shvatajući istorijski trenutak i odgovornost za buduću poziciju Srpske, napravili platformu o zajedničkom delovanju na nivou BiH, koja se ostvaruje.


Dodik kaže da BiH može biti teritorija u kojoj će entiteti imati snažne autonomne pozicije, ističući da je Srpska apsolutno u pravu kada se zalaže za potpunu samostalnost u okviru svojih nadležnosti u BiH. "Niko nema pravo da osporava nadležnosti Srpske i da ih pokušava ukinuti", naglasio je Dodik.


On je dodao da podržava rad Vlade RS koja čini maksimalne napore u veoma otežanim ekonomskim uslovima u regionu.


Predsednik RS poručio je da u Srpskoj neće biti povećanja penzija i plata dok ova pitanja ne budu regulisana novim zakonima.

2024 © - Vesti online